ΥΓΕΙΑ

Ενδομήτριο σπιράλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τα σπιράλ μήτρας ή ενδομήτρια σπειράματα μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν την ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια μικρή συσκευή μήκους 2–4 εκατοστών από εύκαμπτο πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου, που τοποθετείται από τον γυναικολόγο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορεί να παραμείνει για μερικά χρόνια (ανάλογα με το είδος) προσφέροντας αποτελεσματική αντισύλληψη. Το ενδομήτριο σπείραμα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης μετά το χάπι.

Μελέτη σε 150.000 γυναίκες στη Δανία, διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν σπιράλ, αντιμετώπιζαν 40% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αν και ο απόλυτος κίνδυνος παρέμενε χαμηλός.

Η αύξηση σήμαινε ότι υπήρχαν 14 επιπλέον διαγνώσεις καρκίνου του μαστού για κάθε 10.000 γυναίκες, αν και ο κίνδυνος αυτός δεν αυξανόταν με τη διάρκεια χρήσης του σπιράλ, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν φέρει στο φως παρόμοιες συνδέσεις μεταξύ ορμονικών αντισυλληπτικών και καρκίνου του μαστού, ευρήματα εφάμιλλα του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού που παρατηρείται με τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πάνω από το 10% των γυναικών στις ΗΠΑ ηλικίας 15 έως 49 ετών χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπείραμα ή άλλη μορφή αντισύλληψης μακράς δράσης, ενώ περίπου το 14% χρησιμοποιούν το χάπι.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έδειξε ότι οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται, αλλά οι νέες διαγνώσεις αυξάνονται ταχύτερα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως, ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν σπιράλ δεν πρέπει να ανησυχήσουν από τα νέα ευρήματα.

«Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αισθανθούν ανησυχία, ακόμη και πανικό, όταν διαβάζουν τέτοιες μελέτες, δεδομένου ότι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οποιουδήποτε είδους καρκίνου είναι ανησυχητική», δήλωσε στο CNN η Kelsey Hampton, διευθύντρια επικοινωνίας και εκπαίδευσης ου Ιδρύματος Susan G. Komen Breast Cancer Foundation.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να δουν αυτά τα δεδομένα και να νιώσουν φόβο. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι πρόκειται απλώς για περισσότερα στοιχεία και περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν μια ολοκληρωμένη συζήτηση με τον γιατρό τους».

Τα οφέλη από τη χρήση του ενδομήτριου σπειράματος υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε στο CNN η Δρ. Eleanor Bimla Schwarz, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η νέα μελέτη δεν θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες σκέφτονται τις επιλογές αντισύλληψης, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved