ΥΓΕΙΑ

Πότε οι υπογλυκαιμίες μέσα στην ημέρα είναι σημάδι καρκίνου

Bigstock

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό.

Αν και συνήθως συνδέεται με διατροφικούς παράγοντες και ανισορροπίες ινσουλίνης, ορισμένοι καρκίνοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία.

Αυτό το άρθρο περιγράφει ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδραστική υπογλυκαιμία, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν και πώς μπορεί δυνητικά να προληφθεί.

Ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία

Ορισμένοι τύποι καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνοι που επηρεάζουν το πάγκρεας και το ενδοκρινικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία. Οι πρωτογενείς τύποι καρκίνου, που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση είναι:

1. Ινσουλίνωμα

Το ινσουλίνωμα είναι ένας σπάνιος όγκος του παγκρέατος, που παράγει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία. Δεδομένου ότι η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπερπαραγωγή ινσουλίνης από ένα ινσουλίνωμα μπορεί να προκαλέσει δραματική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά τα γεύματα. Αυτή είναι η πιο κοινή καρκινική αιτία αντιδραστικής υπογλυκαιμίας. Αν και τα περισσότερα ινσουλινώματα είναι καλοήθη, η επίδρασή τους στην παραγωγή ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα.

2. Σύνδρομο μη ινσουλινωματικής παγκρεατογόνου υπογλυκαιμίας (NIPHS)

Αν και δεν είναι καρκίνος, το NIPHS είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπερανάπτυξη των παγκρεατικών κυττάρων, που παράγουν ινσουλίνη. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μεταγευματική αντιδραστική υπογλυκαιμία.

3. Άλλοι Νευροενδοκρινείς Όγκοι (NETs)

Ορισμένοι νευροενδοκρινείς όγκοι, που προέρχονται από κύτταρα που παράγουν ορμόνες, μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, εκκρίνοντας ορμόνες που επηρεάζουν τη ρύθμιση της ινσουλίνης ή του σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να ανεβάσουν τους αυξητικούς παράγοντες που μοιάζουν με ινσουλίνη ή άλλες ουσίες και οι οποίοι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία.

4. Καρκίνος ήπατος ή σοβαρή ηπατική νόσος

Αν και συμβαίνει σπάνια, κάποιες σοβαρές ηπατικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία. Το συκώτι παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποθήκευση και απελευθέρωση γλυκόζης. Όταν η λειτουργία του ήπατος διακυβεύεται, μπορεί να μην απελευθερώνει επαρκείς ποσότητες γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Όγκοι ή ανεπάρκεια επινεφριδίων

Επίσης σπανίως, η δυσλειτουργία των επινεφριδίων, που προκαλείται από όγκους, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. Τα επινεφρίδια παράγουν κορτιζόλη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ανεπαρκής παραγωγή κορτιζόλης -λόγω όγκων των επινεφριδίων- μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας

Τα συμπτώματα αντιδραστικής υπογλυκαιμίας εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό και μπορεί να είναι:

  1. Τρέμουλο
  2. Εφίδρωση
  3. Κόπωση ή αδυναμία
  4. Ζάλη
  5. Ευερεθιστότητα ή άγχος
  6. Ταχύς καρδιακός παλμός (αίσθημα παλμών)
  7. Πείνα
  8. Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

Εάν η κατάσταση προχωρήσει, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας;

Η πρόληψη της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση των υποκείμενων παθήσεων και την υιοθέτηση ορισμένων τροποποιήσεων του τρόπου ζωής. Ακολουθούν ορισμένες καλές στρατηγικές:

1. Διατροφικές προσαρμογές

  • Συχνά, μικρά γεύματα: Η συχνότερη κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τροφές με πολλές φυτικές ίνες και λίγη ζάχαρη: Η ενσωμάτωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών και οσπρίων, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε τα επεξεργασμένα σάκχαρα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες: Η κατανάλωση πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων και στην πρόληψη απότομων διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα.

2. Φάρμακα και θεραπείες για υποκείμενες παθήσεις

Για περιπτώσεις όπου η υπογλυκαιμία οφείλεται σε όγκους -όπως το ινσουλίνωμα- ή άλλες νευροενδοκρινικές καταστάσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή ειδικές ιατρικές θεραπείες για τον έλεγχο της παραγωγής ορμονών. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή την μείωση της έκκρισης ινσουλίνης.

3. Παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τάσεων και στην προσαρμογή των διατροφικών ή ιατρικών παρεμβάσεων, όπως απαιτείται.

4. Μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ήπατος να απελευθερώνει γλυκόζη, προκαλώντας δυνητικά υπογλυκαιμία. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκουν την αντιδραστική υπογλυκαιμία;”

Οι εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλους ορμονικούς παράγοντες σε φάση νηστείας ή μετά από ένα γεύμα μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.

“Μπορεί η αντιδραστική υπογλυκαιμία να οδηγήσει σε διαβήτη;”

Αν και η καθαυτή αντιδραστική υπογλυκαιμία δεν προκαλεί διαβήτη, μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, που δικαιολογεί παρακολούθηση για μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη.

Σύνοψη

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία μπορεί να προκύψει από διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα όσους επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση της γλυκόζης, όπως τα ινσουλινώματα και άλλοι νευροενδοκρινείς όγκοι. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η λήψη προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών προσαρμογών και των θεραπειών για τις υποκείμενες παθήσεις, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, για να αντιμετωπίσετε πιθανές υποκείμενες αιτίες και να διασφαλίσετε την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Πηγές: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, cancerresearchuk.org, hopkinsmedicine.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved