ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η αίσθηση σαν εξόγκωμα στον λαιμό χωρίς πρόβλημα κατάποσης

Bigstock

Η αίσθηση ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στον λαιμό σας, όταν δεν υπάρχει πραγματική απόφραξη, είναι γνωστή ως “globus sensation”.

Αυτή η κοινή κατάσταση μπορεί να είναι ανησυχητική και άβολη, οδηγώντας συχνά τους ανθρώπους να ανησυχούν ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να είναι λάθος.

Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας για την αίσθηση globus sensation μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών και στην καθοδήγηση της κατάλληλης δράσης.

Πώς προκαλείται η αίσθηση ότι έχετε εξόγκωμα/μάζα στον λαιμό

Η globus sensation εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται ένα επίμονο εξόγκωμα ή σφίξιμο στον λαιμό του χωρίς προφανή αιτία.

Αν και μπορεί να σας θορυβήσει, κατά κανόνα δεν σχετίζεται με κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του globus sensation, όπως:

  • Μυϊκή ένταση: Η ένταση ή το σφίξιμο στους μύες του λαιμού μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση ενός όγκου στον λαιμό. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω στρες, άγχους ή επαναλαμβανόμενης κατάποσης.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό, οδηγώντας σε συμπτώματα παρόμοια με την globus sensation. Όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα σαν σφίξιμο ή εξόγκωμα.
  • Οπισθορινική ενστάλαξη: Η περίσσεια βλέννας από τις ρινικές οδούς μπορεί να στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού, οδηγώντας σε ένα αίσθημα πληρότητας ή σφίξιμο στον λαιμό.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος, το στρες και τυχόν συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αίσθηση. Μπορεί να είναι σωματική εκδήλωση στρες.
  • Ερεθισμός του λαιμού: Ερεθιστικά όπως ο καπνός, οι ρύποι ή ακόμα και ο υπερβολικός βήχας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και μυϊκή ένταση στον λαιμό.

Συμπτώματα ότι συντρέχει κάποια σοβαρή διαταραχή

Αν και η globus sensation είναι συνήθως αβλαβής, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, που χρήζει προσοχής.

Εάν κάτι από τα ακόλουθα συμπτώματα συνοδεύει την αίσθηση ενός... αόρατου όγκου στον λαιμό, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:

  1. Πόνος: Ο επίμονος πόνος στον λαιμό, ειδικά εάν επιδεινώνεται με την κατάποση, θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα διαφορετικό θέμα, όπως μια μόλυνση ή έναν πραγματικό όγκο.
  2. Δυσκολία στην κατάποση (Δυσφαγία): Εάν υπάρχει πρόβλημα στην κατάποση τροφών ή υγρών, μπορεί να υποδηλώνει κάποια κατάσταση που επηρεάζει τον οισοφάγο, όπως στένωση οισοφάγου ή νευρολογική διαταραχή.
  3. Απώλεια βάρους: Η ακούσια απώλεια βάρους, που συνοδεύεται από τη globus sensation, μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης.
  4. Βραχνάδα ή αλλαγές φωνής: Οι επίμονες αλλαγές στη φωνή ή η βραχνάδα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα φωνητικών χορδών, παθήσεις του θυρεοειδούς ή καρκίνο του λαιμού.
  5. Βήχας με αίμα: Αυτό είναι ένα σημαντικό “καμπανάκι” και μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή του λαιμού.

Θεραπεία για τη globus sensation

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία, καθώς η κατάσταση τείνει να βελτιώνεται από μόνη της. Ωστόσο, διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης που σχετίζεται με αυτή:

Σπιτικές θεραπείες

  • Τεχνικές χαλάρωσης: Η βαθιά αναπνοή και διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της μυϊκής έντασης στον λαιμό, ειδικά εάν το στρες είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κρατήσετε τον λαιμό καλά “λιπασμένο” και να ανακουφίσετε την άβολη αίσθηση ότι κάποιο εξόγκωμα υπάρχει εκεί.
  • Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες: Περιορίστε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, σε ισχυρές αναθυμιάσεις και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει το να μείνετε μακριά από αλκοόλ και πικάντικες τροφές, που μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό.
  • Τσίχλα: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σάλιου και να βοηθήσει να κρατήσει τον λαιμό σας υγρό.

Ιατρικές θεραπείες

  • Θεραπεία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Εάν η ΓΟΠ είναι η υποκείμενη αιτία, θεραπείες όπως αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Λογοθεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεργασία με έναν λογοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της έντασης των μυών του λαιμού.
  • Φάρμακα για το άγχος ή την κατάθλιψη: Εάν το στρες ή το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.
  • Αντιμετώπιση οπισθορινικής ενστάλαξης: Ρινικά σπρέι, αντισταμινικά ή αποσυμφορητικά μπορεί να βοηθήσουν.

Πότε να πάτε σε γιατρό

Αν και η αίσθηση ότι κάποιο εξόγκωμα ή μάζα είναι κολλημένη στον λαιμό συνήθως δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Επίμονα συμπτώματα: Εάν η globus sensation διαρκεί για αρκετές εβδομάδες χωρίς βελτίωση.
  • Συνοδά συμπτώματα: Συμπτώματα όπως πόνος, δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους ή αλλαγές φωνής πρέπει να ΜΗΝ αγνοούνται.
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων: Εάν η globus sensation ενταθεί ή εμφανιστούν νέα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για διεξοδική αξιολόγηση.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πόσο διαρκεί συνήθως η globus sensation;”

Η διάρκεια ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

“Μπορεί το άγχος να επιδεινώσει την globus sensation;”

Ναι, το στρες και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά την αίσθηση ότι κάποιο εξόγκωμα ή μάζα είναι κολλημένη στον λαιμό. Αυτή η κατάσταση συχνά συνδέεται με ψυχολογικούς παράγοντες και τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να αυξήσουν την ένταση των μυών στο λαιμό, οδηγώντας σε πιο έντονο αίσθημα όγκου ή σφίξιμο.

Σύνοψη

Η globus sensation, αν και άβολη αίσθηση, γενικά δεν αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών της, η γνώση των συμπτωμάτων, που μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και η διερεύνηση επιλογών θεραπείας, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη, για να αποκλειστούν πιο σοβαρές υποκείμενες ανησυχίες υγείας.

Πηγές: merckmanuals.com, msdmanuals.com, medicalnewstoday.com, nhsinform.scot, patient.info

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved