ΥΓΕΙΑ

Γιατί η άθληση στην παιδική ηλικία ωφελεί την ψυχική και εγκεφαλική υγεία

Τα παιδιά με καλή φυσική κατάσταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και εγκεφαλική λειτουργία στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμασία μεταβολικής κατάστασης και ευκινησίας -όπου προκαλείται η ικανότητα του αθλητή να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση-, πέτυχαν καλύτερες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ στην εφηβεία.

Επιπλέον, η καλύτερη καρδιακή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία, συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα στρες και κατάθλιψης στους εφήβους.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και τους γονείς και τους κηδεμόνες να δουν τη σημασία της φυσικής κατάστασης πιο ολιστικά, καθώς η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τις προκλήσεις για την ψυχική υγεία και να μειώσει τις γνωστικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη μάθηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eero Haapala, ανώτερος λέκτορας αθλητικής ιατρικής και ιατρικής της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Jyvaskyla της Φινλανδίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη φυσική κατάσταση 241 παιδιών στη Φινλανδία για οκτώ χρόνια, παρακολουθώντας τα από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία. Τα τεστ φυσικής κατάστασης συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες της ικανότητας σκέψης και της συναισθηματικής υγείας των παιδιών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο γυμνασμένα ήταν τα παιδιά, τόσο λιγότερο άγχος και κατάθλιψη ανέφεραν ως έφηβοι.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά με καλύτερη σωματική υγεία έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική ανθεκτικότητα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παράλληλα προειδοποιούν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες ώρες στις οθόνες, μπορεί να μην ωφελούνται στον ίδιο βαθμό από την άσκηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved