ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές διαταραχές: Ποια η σχέση τους με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα διαγνωστικά κριτήρια περιλαμβάνουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, υπερβολική παραγωγή ανδρικών ορμονών και πολυκυστικές ωοθήκες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μεταβολικών και ψυχολογικών διαταραχών. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βιώνουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σώμα τους και αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο διαταραχής αδηφαγίας από τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η συναισθηματική διατροφή και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής είναι πιο συχνές στις γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ειδικότερα, η μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών μέσης ηλικίας με πολυκυστικές ωοθήκες.

Η κατάθλιψη και το άγχος, οι προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους και η αντίληψη του εαυτού ως υπέρβαρου, αύξησαν τον κίνδυνο διαταραχής της διατροφικής συμπεριφοράς.

«Στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ο έλεγχος του βάρους είναι συχνά κομβικής σημασίας, αλλά χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, οι μέθοδοι απώλειας βάρους μπορεί να είναι ακραίες και να οδηγήσουν ακόμη και σε διατροφικές διαταραχές. Το στίγμα που σχετίζεται με το βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση», λέει η ερευνήτρια Emilia Pesonen από το Πανεπιστήμιο Oulu στη Φινλανδία.

Το στίγμα που σχετίζεται με το βάρος αναφέρεται στις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα άτομα, για παράδειγμα στον χώρο εργασίας ή στην υγειονομική περίθαλψη.

«Η υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να εστιάζει σε διεξοδικές συζητήσεις σχετικά με το βάρος και να προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα που να λαμβάνει υπόψη και την ψυχολογική δυσφορία. Η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά θα πρέπει να διερευνάται σοβαρά στις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και εφόσον κριθεί απαραίτητο, να παραπέμπονται για περαιτέρω θεραπεία», δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Terhi Piltonen, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας.

Σύμφωνα με την Piltonen, η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία. «Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λειτουργία των ορμονών κορεσμού διαταράσσεται στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει την τάση τους για ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους. Η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια σε αυτές τις προκλήσεις».

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.200 γυναίκες από τη Northern Finland Birth Cohort 1966.

Συνολικά 251 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά σε ηλικία 46 ετών. Οι παράγοντες κινδύνου για διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά εξετάστηκαν όταν οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 31 και 46 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved