ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην υγεία των διαβητικών

Η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων -από αναψυκτικά διαίτης μέχρι συσκευασμένα μπισκότα, δημητριακά και γιαούρτια- συνδέεται στενά με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οι ερευνητές περιγράφουν πώς -ακόμη περισσότερο από τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή- η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων φορτωμένων με πρόσθετα, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για μια περίοδο μηνών, ένας δείκτης που ονομάζεται γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C).

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξετάσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε την υγιεινή διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Marissa Burgermaster, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Θέλαμε να δούμε ποια μέτρηση σχετίζεται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατά βάρος υπήρχαν στη διατροφή ενός ατόμου, τόσο χειρότερος ήταν ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα του και όσο περισσότερα ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα υπήρχαν στη διατροφή, τόσο καλύτερος ήταν ο έλεγχός του».

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή των συμμετεχόντων και βαθμολόγησαν την κάθε μία με βάση τρεις ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες που εξετάζουν τη συνολική ποιότητα ή τη διατροφή ενός ατόμου, αλλά τα εργαλεία αυτά δεν συσχετίστηκαν με τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Αντίθετα, το πόσα γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έτρωγαν ή έπιναν οι συμμετέχοντες συνδέθηκε με χειρότερο έλεγχο, ενώ καλύτερο έλεγχο του σακχάρου διατηρούσαν οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα πλήρη τρόφιμα ή τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαταραχών ύπνου, άγχους, κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως υψηλότερα σε πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν αφορούσαν απλώς την πρόσθετη ζάχαρη και το νάτριο, αλλιώς θα είχαν συσχετιστεί με τα εργαλεία που μετρούν τη συνολική διατροφική ποιότητα της διατροφής.

Ευθύνονται και οι συνθετικές γεύσεις, τα προστιθέμενα χρώματα, οι γαλακτωματοποιητές, τα τεχνητά γλυκαντικά και άλλα τεχνητά συστατικά, κάτι που υποδεικνύει ότι οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν έκαναν ινσουλινοθεραπεία, μια διατροφή με 10% περισσότερα από τα συνολικά γραμμάρια τροφίμων της να είναι υπερ-επεξεργασμένα, συσχετίστηκε με επίπεδα HbA1C κατά μέσο όρο 0,28 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Αντίθετα, όσων η διατροφή περιείχε 10% μεγαλύτερη ποσότητα συνολικών τροφίμων που ήταν ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα, είχαν επίπεδα HbA1C, κατά μέσο όρο 0,30 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7 θεωρείται ιδανική για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, και τα άτομα που κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 18% ή λιγότερα γραμμάρια των τροφίμων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να πληρούν αυτό το όριο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved