ΥΓΕΙΑ

Πότε να πάρετε φάρμακο για το ουρικό οξύ

Bigstock

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας επώδυνος τύπος αρθρίτιδας, που εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας στον σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις.

Οι εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και βραχυπρόθεσμα φάρμακα, αλλά η μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητη για άτομα με συχνές ή σοβαρές εξάρσεις.

Αυτό το άρθρο απαντά στο πότε είναι κατάλληλη η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για την ουρική αρθρίτιδα, τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, τι να έχετε κατά νου κατά τη λήψη φαρμάκων για την ουρική αρθρίτιδα και πιθανές παρενέργειες.

Ουρική αρθρίτιδα: Πότε είναι κατάλληλη η μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα

Η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για την ουρική αρθρίτιδα είναι συχνά απαραίτητη όταν συμβαίνουν τα εξής:

  • Συχνότητα εξάρσεων: Εάν εμφανίζετε περισσότερες από δύο εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας τον χρόνο, μάλλον θα ωφεληθείτε από μια μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για την μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
  • Σοβαρά συμπτώματα: Για όσους πάσχουν από χρόνια ουρική αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα με εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στους μαλακούς ιστούς, συνιστάται μακροχρόνια θεραπεία για την πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων και την μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
  • Επίπεδα ουρικού οξέος: Άτομα με σταθερά υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, ειδικά πάνω από 6,8 mg/dL, μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, για να μειώσουν τα επίπεδα και να αποτρέψουν μελλοντικές εξάρσεις.
  • Πέτρες ή βλάβη στα νεφρά: Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος στα νεφρά. Άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης ή με νεφρική βλάβη μπορεί να χρειάζονται μακροχρόνια φάρμακα για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Τι φαρμακευτικές επιλογές υπάρχουν για την ουρική αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά για οξεία προσβολή και αυτά για μακροχρόνια πρόληψη.

Για οξείες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας:

  1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας.
  2. Κολχικίνη: Αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου ουρικής αρθρίτιδας, μειώνοντας τη φλεγμονή, που προκαλείται από κρυστάλλους ουρικού οξέος.
  3. Κορτικοστεροειδή: Σε περιπτώσεις όπου τα ΜΣΑΦ και η κολχικίνη δεν είναι αποτελεσματικά, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή για τη γρήγορη μείωση της φλεγμονής.

Για μακροπρόθεσμη πρόληψη:

  • Αλλοπουρινόλη: Αυτό το φάρμακο μειώνει την ποσότητα ουρικού οξέος, που παράγει το σώμα, βοηθώντας στην πρόληψη μελλοντικών κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.
  • Φεβουξοστάτη: Παρόμοια με την αλλοπουρινόλη, η φεβουξοστάτη μειώνει την παραγωγή ουρικού οξέος και είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν την αλλοπουρινόλη.
  • Προβενεσίδη: Αυτό το φάρμακο βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν το ουρικό οξύ από την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.
  • Πεγλοτικάση: Πρόκειται για μια θεραπεία με ένζυμα για τη χρόνια, σοβαρή ουρική αρθρίτιδα, που διασπά το ουρικό οξύ στο σώμα.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη όταν παίρνετε φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα

Διάφοροι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την λήψη φαρμάκων για την ουρική αρθρίτιδα, ιδιαίτερα για την μακροχρόνια διαχείριση:

  • Προσαρμογές δοσολογίας: Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας, για να προσαρμόσετε τη δόση του φαρμάκου, όπως όταν χρειάζεται. Τα επίπεδα ουρικού οξέος θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, για να διασφαλίζεται ότι παραμένουν εντός του επιθυμητού εύρους (κάτω από 6 mg/dL).
  • Λειτουργία των νεφρών: Ορισμένα φάρμακα, όπως η αλλοπουρινόλη και η προβενεσίδη, υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω των νεφρών. Τα άτομα με κάποια διαταραχή νεφρικής λειτουργίας χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση και προσαρμογές της δοσολογίας.
  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών, των αραιωτικών του αίματος και ορισμένων αντιβιοτικών. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον γιατρό τους για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα λαμβάνουν.
  • Διατροφικά ζητήματα: Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής -όπως η μείωση του αλκοόλ και των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (όπως το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή)- είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για την ουρική αρθρίτιδα

Αν και αποτελεσματικά, τα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα μπορεί μερικές φορές να έχουν παρενέργειες, όπως:

  • ΜΣΑΦ: Η μακροχρόνια χρήση ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερική αιμορραγία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
  • Κολχικίνη: Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κοιλιακό άλγος, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.
  • Αλλοπουρινόλη και φεβουξοστάτη: Οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ηπατικά προβλήματα και -σπάνια- μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που ονομάζεται σύνδρομο Stevens-Johnson.
  • Προβενεσίδη: Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εάν δεν πίνουν αρκετό νερό.
  • Πεγλοτικάση: Είναι πιθανές κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία και πόνος στο στήθος.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν τα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα να προλάβουν τις πέτρες στα νεφρά;”

Ναι, φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος, όπως η αλλοπουρινόλη και η φεβουξοστάτη, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά ουρικού οξέος σε άτομα επιρρεπή σε αυτές.

“Πόσος καιρός χρειάζεται για να δράσει το φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα;”

Ο χρόνος που απαιτείται για να δράσουν τα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα εξαρτάται από τον τύπο. Τα ΜΣΑΦ και τα κορτικοστεροειδή μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση εντός ωρών έως ημερών κατά τη διάρκεια οξέων προσβολών, ενώ τα μακροχρόνια φάρμακα -όπως η αλλοπουρινόλη- μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, για να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και να αποτρέψουν μελλοντικές εξάρσεις.

Σύνοψη

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη συχνών επιθέσεων και τη διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος. Κατανοώντας τα διάφορα διαθέσιμα φάρμακα και τις πιθανές παρενέργειές τους, οι ασθενείς μπορούν να συνεργαστούν με τον γιατρό τους για ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, health.clevelandclinic.org, webmd.com, hopkinsarthritis.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved