ΥΓΕΙΑ

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Ποια θεραπεία συνδέεται με τις περισσότερες πιθανότητες άριστης ανάρρωσης

Για τα άτομα που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η θεραπεία με το φάρμακο tenecteplase (Τενεκτεπλάση) που διαλύει τους θρόμβους σχετίζεται με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα άριστης ανάρρωσης και μειωμένης αναπηρίας τρεις μήνες αργότερα, συγκριτικά με το φάρμακο alteplase (Αλτεπλάση).

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η αλτεπλάση είναι το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η τενεκτεπλάση, ένα νεότερο φάρμακο που διαλύει τους θρόμβους, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη, αλλά όχι στις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιείται μόνο σε κάποια κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο πλαίσιο μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές εξέτασαν 11 μελέτες που συνέκριναν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τενεκτεπλάση ή αλτεπλάση εντός τεσσεράμισι ωρών μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτές τις μελέτες, 3.788 άτομα έλαβαν θεραπεία με τενεκτεπλάση και 3.757 άτομα με αλτεπλάση.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αποκατάσταση των συμμετεχόντων μετά από τρεις μήνες. Χρησιμοποίησαν μια κλίμακα με βαθμολογία από το μηδέν έως το έξι, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύει την απουσία συμπτωμάτων και το έξι τον θάνατο. Ως άριστη ανάρρωση ορίστηκε η βαθμολογία από μηδέν έως ένα, όπου το ένα αντιπροσωπεύει την απουσία σημαντικής αναπηρίας παρά την ύπαρξη κάποιων συμπτωμάτων.

Ως καλή ανάρρωση ορίστηκε η βαθμολογία από μηδέν έως δύο, όπου το δύο αντιπροσωπεύει ελαφρά αναπηρία, όταν δηλαδή κάποιος δεν είναι σε θέση να κάνει όλες τις εργασίες που έκανε πριν το εγκεφαλικό, αλλά μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του χωρίς βοήθεια. Η μειωμένη αναπηρία ορίστηκε ως πτώση κατά μία μονάδα ή περισσότερο στην κλίμακα σε τρεις μήνες.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε τενεκτεπλάση είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες άριστης ανάρρωσης από τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε αλτεπλάση, καθώς και 10% περισσότερες πιθανότητες μειωμένης αναπηρίας τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι πιθανότητες καλής ανάρρωσης ήταν παρόμοιες και για τις δύο ομάδες.

«Όταν ένα άτομο έχει υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με τενεκτεπλάση είτε με αλτεπλάση. Η μετα-ανάλυσή μας δείχνει ότι ενώ και τα δύο φάρμακα έχουν παρόμοια ασφάλεια και αυξάνουν τις πιθανότητες καλής ανάρρωσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, η τενεκτεπλάση υπερτερεί της αλτεπλάσης με μεγαλύτερη πιθανότητα άριστης ανάρρωσης και μειωμένης αναπηρίας», δήλωσε ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και συγγραφέας της μετα-ανάλυσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved