ΥΓΕΙΑ

Είναι η όρθια στάση καλύτερη για την καρδιά από την καθιστή;

Αγοράσατε εργονομικό γραφείο όρθιας θέσης, επειδή ξέρετε ότι η πολύωρη καθιστική εργασία είναι ανθυγιεινή.

Ίσως τελικά να μην κάνατε σωστή επιλογή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μελέτη σε περισσότερους από 83.000 Βρετανούς που φορούσαν ειδικές συσκευές παρακολούθησης της κίνησης στους καρπούς τους, δεν διαπίστωσε κάποιο όφελος από την αλλαγή της καθιστής θέσης με όρθια, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από κίνηση ή άσκηση.

Στην πραγματικότητα, η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να γίνει επιζήμια για την καρδιά, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες προβλημάτων, όπως οι κιρσοί ή οι θρόμβοι στα πόδια, κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), δήλωσαν Αυστραλοί ερευνητές.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πολύωρη ορθοστασία δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους ενός κατά τα άλλα καθιστικού τρόπου ζωής και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για ορισμένους ανθρώπους όσον αφορά την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Matthew Ahmadi.

«Διαπιστώσαμε ότι η περισσότερη ορθοστασία δεν βελτιώνει μακροπρόθεσμα την καρδιαγγειακή υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κυκλοφορικών προβλημάτων», σύμφωνα με τον Ahmadi, αναπληρωτή διευθυντή του ερευνητικού κέντρου Mackenzie Wearables του Κέντρου Charles Perkins στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Τα ευρήματα δεν προτρέπουν τους ανθρώπους να αφήσουν τα γραφεία όρθιας στάσης και να επιστρέψουν στην καθιστική θέση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας, δηλώνουν οι ερευνητές.

«Για τους ανθρώπους που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε τακτική βάση, το να αυξάνουν την κίνηση και την άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Εμμανουήλ Σταματάκης.

«Κάντε τακτικά διαλείμματα, περπατήστε, πηγαίνετε σε μια συνάντηση με τα πόδια, χρησιμοποιήστε τις σκάλες, κάντε τακτικά διαλείμματα όταν οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις», πρόσθεσε.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε εντός του 2024 από την ίδια ομάδα, διαπίστωσε ότι μόλις έξι λεπτά έντονης άσκησης ή 30 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τους καρδιακούς κινδύνους σε άτομα που κατά τα άλλα κάνουν καθιστική ζωή για περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved