ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδυάζονται οι ομάδες αίματος – Τι ξεχωρίζει την ομάδα 0

Bigstock

Η ομάδα αίματος παίζει καθοριστικό ρόλο σε ιατρικές θεραπείες όπως οι μεταγγίσεις.

Κάθε άτομο έχει μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος, που καθορίζεται από αντιγόνα και αντισώματα, τα οποία υπαγορεύουν τη συμβατότητα με τις άλλες ομάδες αίματος.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα βασικά στοιχεία της κατηγοριοποίησης των ομάδων αίματος (σύστημα AB0 και σύστημα RhD), τη σημασία τους στις ιατρικές διαδικασίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ομάδας αίματος 0.

Βασικά στοιχεία για τις ομάδες αίματος

Κάθε ομάδα αίματος καθορίζεται από την παρουσία ή απουσία ειδικών αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων στο πλάσμα. Τα δύο κύρια συστήματα κατηγοριοποίησης ομάδων αίματος είναι το σύστημα AB0 και το σύστημα Rh (ρέζους).

  • Αντιγόνα: Αυτά είναι μόρια στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση. Τα κύρια αντιγόνα στο σύστημα AB0 είναι τα Α και Β.
  • Αντισώματα: Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες στο πλάσμα, που αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε αντιγόνα τα οποία δεν υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Για παράδειγμα, τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν αντισώματα αντι-Β, ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν αντισώματα αντι-Α.

Το σύστημα ABO κατηγοριοποιεί το αίμα σε τέσσερις κύριες ομάδες:

  1. Ομάδα Α: Έχει αντιγόνα Α και αντισώματα αντι-Β.
  2. Ομάδα Β: Έχει αντιγόνα Β και αντισώματα αντι-Α.
  3. Ομάδα ΑΒ: Έχει αντιγόνα Α και Β και δεν έχει αντισώματα. Είναι παγκόσμιος δότης πλάσματος.
  4. Ομάδα 0: Δεν έχει αντιγόνα, αλλά έχει αντισώματα αντι-Α και αντι-Β.

Το σύστημα της ομάδας αίματος Rh ορίζεται από την παρουσία (Rh+ δηλαδή ρέζους θετικό) ή απουσία (Rh- δηλαδή ρέζους αρνητικό) του αντιγόνου RhD. Αυτό το σύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιστοίχιση αίματος σε εγκυμοσύνη και όλες τις μεταγγίσεις.

Ομάδες αίματος

Οι ομάδες αίματος είναι ένας συνδυασμός των συστημάτων αντιγόνων ABO και RhD, με αποτέλεσμα οκτώ πιθανές ομάδες αίματος:

  1. A+: Έχει αντιγόνα A και αντιγόνο RhD.
  2. A-: Έχει αντιγόνα A, αλλά όχι αντιγόνο RhD.
  3. B+: Έχει αντιγόνα Β και αντιγόνο RhD.
  4. B-: Έχει αντιγόνα Β, αλλά όχι αντιγόνο RhD.
  5. AB+: Έχει αντιγόνα Α και Β, καθώς και αντιγόνο RhD.
  6. AB-: Έχει αντιγόνα Α και Β, αλλά όχι αντιγόνο RhD.
  7. 0+: Δεν υπάρχουν αντιγόνα Α ή Β, αλλά έχει το αντιγόνο RhD.
  8. 0-: Δεν υπάρχουν αντιγόνα A, B ούτε και RhD.

Συμβατότητα ομάδων αίματος

Η κατανόηση της συμβατότητας των ομάδων αίματος είναι ζωτικής σημασίας για ασφαλείς μεταγγίσεις. Ακολουθεί μια ανάλυση των ομάδων αίματος, που είναι συμβατές:

  • Ομάδα Α: Μπορεί να λάβει αίμα από τις ομάδες Α και 0.
  • Ομάδα Β: Μπορεί να λάβει αίμα από τις ομάδες Β και 0.
  • Ομάδα ΑΒ: Μπορεί να λάβει αίμα από τις ομάδες Α, Β, ΑΒ και 0. Είναι παγκόσμιος δέκτης για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Ομάδα 0: Μπορεί να λάβει αίμα μόνο από ομάδα 0. Είναι ο παγκόσμιος δότης για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο παράγοντας Rh (ρέζους) παίζει επίσης ρόλο στη συμβατότητα:

  • Οι ομάδες με Rh+ (ρέζους θετικό) μπορούν να λάβουν Rh+ ή Rh- αίμα.
  • Οι ομάδες αίματος με Rh- πρέπει να λαμβάνουν μόνο Rh- αίμα, για να αποφευχθεί μια ανοσολογική αντίδραση.

Τι ιδιαίτερο συμβαίνει με την ομάδα αίματος 0

Η ομάδα αίματος 0, ιδιαίτερα η 0-, είναι γνωστή ως παγκόσμιος δότης για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με 0- μπορούν να δωρίσουν αίμα σε άτομα οποιασδήποτε άλλης ομάδας αίματος. Αυτό οφείλεται στην απουσία αντιγόνων Α, Β και RhD, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη είναι απίθανο να απορρίψει την μετάγγιση.

Ωστόσο, τα άτομα με ομάδα αίματος 0- μπορούν να λάβουν αίμα μόνο από άλλους δότες ίδιας ομάδας αίματος, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά ως προς τη συμβατότητα δότη-λήπτη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η ομάδα αίματος να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;”

Ναι, ο παράγοντας Rh στις ομάδες αίματος μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Εάν μια μητέρα είναι Rh-αρνητική και το μωρό είναι Rh-θετικό, το σώμα της μητέρας μπορεί να παράγει αντισώματα, που επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού, προκαλώντας επιπλοκές. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ασυμβατότητα Rh, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένεση Rh ανοσοσφαιρίνης.

“Πώς γίνεται η εξέταση ομάδας αίματος;”

Μια εξέταση ομάδας αίματος περιλαμβάνει την λήψη δείγματος αίματος και την ανάμειξή του με αντισώματα κατά των αντιγόνων Α και Β για να βρεθεί το πώς αντιδρά το αίμα. Μια παρόμοια διαδικασία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της παρουσίας ή απουσίας του αντιγόνου RhD. Αυτή η εξέταση γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πριν από χειρουργική επέμβαση ή πριν από την αιμοδοσία.

Σύνοψη

Η κατανόηση των ομάδων αίματος και της συμβατότητάς τους είναι απαραίτητη σε ιατρικές καταστάσεις, όπως οι μεταγγίσεις. Τα συστήματα ομάδων αίματος ABO και RhD καθορίζουν ποιος μπορεί να δώσει και να λάβει αίμα με ασφάλεια. Η ομάδα αίματος 0, ιδιαίτερα η 0-, ξεχωρίζει λόγω της καθολικής ιδιότητάς της ως δότη, ενώ τα άτομα του τύπου ΑΒ+ μπορούν να λάβουν αίμα από όλους τους τύπους, καθιστώντας τα καθολικούς λήπτες. Η γνώση της ομάδας αίματος σας μπορεί να είναι σωτήρια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κατά τη διάρκεια ιατρικής θεραπείας.

Πηγές: hematology.org, lifeblood.com.au, medlineplus.gov, medicinenet.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved