Σαρκοπενία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση της με τον διαβήτη τύπου 2
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του, όπως η σαρκοπενία, συνεχίζει να αυξάνεται.
Η σαρκοπενία, η οποία είναι η προοδευτική μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, είναι συχνή στους ηλικιωμένους και συνδέεται με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου πτώσεων, της αδυναμίας και του θανάτου.
Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της, ο αντίκτυπος της σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2DM) δεν έχει μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές συνθήκες.
Ερευνητές στο Τμήμα Γηριατρικής του Νοσοκομείου Peking Union Medical College Hospital διεξήγαγαν μια τετραετή μελέτη από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021.
Σε αυτή συμμετείχαν 244 ηλικιωμένοι νοσηλευόμενοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Χρησιμοποιώντας τα διαγνωστικά κριτήρια του 2014 της Ασιατικής Ομάδας Εργασίας για τη Σαρκοπενία, οι ερευνητές εξέτασαν μακροπρόθεσμα την πορεία των ασθενών, εστιάζοντας στους κινδύνους σοβαρής αναπηρίας, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για νοσηλεία και θανάτου από όλες τις αιτίες.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 25,4% των ηλικιωμένων διαβητικών ασθενών είχαν σαρκοπενία.
Τα άτομα με σαρκοπενία είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρή αναπηρία, 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξανανοσηλευτούν και 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και οι συννοσηρότητες.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ασθενείς με σαρκοπενία είχαν χειρότερη διατροφική κατάσταση, υψηλότερα ποσοστά ακράτειας και ιστορικό πτώσεων, τα οποία συνέβαλαν στη χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους.
«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη σημασία της αναγνώρισης της σαρκοπενίας ως βασικού παράγοντα στη διαχείριση της υγείας των ηλικιωμένων διαβητικών. Η έγκαιρη αναγνώριση και οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη σαρκοπενία θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπηρίας, επανανοσηλείας και θνησιμότητας», εξήγησε η Δρ. Lin Kang.
Η μελέτη επιβεβαιώνει την ανάγκη της ενσωμάτωσης του ελέγχου σαρκοπενίας στη συνήθη περίθαλψη των ηλικιωμένων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, ιδίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Οι συνιστώμενες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων της προπονήσεων με αντιστάσεις, της διατροφικής υποστήριξης και των στρατηγικών πρόληψης των πτώσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της σαρκοπενίας. Η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει την υγεία των ασθενών, αλλά και να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύσει τη συνολική ευημερία των ηλικιωμένων διαβητικών ατόμων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Medical Journal of Peking Union Medical College Hospital.
Πηγή: Medical express