ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται στη νόσο του Crohn

Bigstock

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση, που επηρεάζει κυρίως το πεπτικό σύστημα, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να επεκταθούν πέρα από το έντερο.

Ένα σύμπτωμα, που συχνά προβληματίζει τα άτομα με νόσο του Crohn, είναι ο πόνος στην πλάτη. Αν και ένας τέτοιος πόνος συνήθως δεν σχετίζεται με πεπτικά προβλήματα, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τη νόσο του Crohn.

Αυτό το άρθρο διερευνά το πώς η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστεί ο πόνος και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί η νόσος του Crohn να προκαλέσει πόνο στην πλάτη;

Ναι, η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

Αν και η καθαυτή νόσος επηρεάζει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn είναι συχνά αποτέλεσμα φλεγμονής στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν τη σπονδυλική στήλη με την λεκάνη. Αυτός ο τύπος φλεγμονής ονομάζεται ιερολαγονίτιδα και είναι κοινός σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).

Επιπλέον, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί δυσκαμψία και έντονο πόνο στην πλάτη. Επομένως, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι έμμεσο σύμπτωμα του Crohn λόγω της συσχέτισής του με αυτοάνοσες διαταραχές.

Πού εντοπίζεται ο πόνος στην πλάτη λόγω νόσου του Crohn

Ο πόνος, που προκαλείται από τη νόσο του Crohn, είναι συνήθως αισθητός στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Η ιερολαγονίτιδα προκαλεί πόνο και ενόχληση στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γλουτούς. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί μετά από μεγάλες περιόδους αδράνειας, όπως καθιστή ή ξαπλωμένη θέση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στην μέση, ειδικά εάν η φλεγμονή εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας πιο γενικευμένη ενόχληση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θέση και η ένταση του πόνου στην πλάτη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της φλεγμονής στο σώμα.

Άλλα συμπτώματα της νόσου του Crohn

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της νόσου του Crohn, αλλά η ασθένεια είναι περισσότερο γνωστή για την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Τα κοινά εξ αυτών είναι:

  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Χρόνια διάρροια
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απώλεια βάρους και υποσιτισμός
  • Κούραση
  • Πυρετός
  • Μειωμένη όρεξη
  • Πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους αστραγάλους
  • Φλεγμονή των ματιών και του δέρματος

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά σε περιόδους έξαρσης, όπου επιδεινώνονται προτού στη συνέχεια υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Εντούτοις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να συνεχιστεί, προκαλώντας επίμονο πόνο στην πλάτη.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στην πλάτη μαζί με συμπτώματα της νόσου του Crohn, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό. Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα εάν ο πόνος είναι έντονος, συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους ή εάν εμφανίσετε κάποια από τα εξής πρόσθετα συμπτώματα:

  • Υψηλός πυρετός
  • Μη ελεγχόμενη διάρροια ή έμετος
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Σοβαρή κόπωση

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς γίνεται η διάγνωση της ιερολαγονίτιδας σε άτομα με νόσο του Crohn;”

Η ιερολαγονίτιδα διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής εξέτασης και απεικονιστικών μελετών, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία, που βοηθούν στην ανίχνευση φλεγμονής στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

“Μπορεί η νόσος του Crohn να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις;”

Ναι, η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, οδηγώντας σε μακροχρόνια προβλήματα όπως αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η οποία επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη.

Σύνοψη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά σημαντικό σύμπτωμα για ορισμένα άτομα με νόσο του Crohn. Συχνά σχετίζεται με φλεγμονή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της νόσου του Crohn και του πόνου στην πλάτη μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα μαζί με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή σοβαρό πόνο στην πλάτη μαζί με τα συμπτώματα του Crohn, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές: mycrohnsandcolitisteam.com, webmd.com, healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved