ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας; Τα συμπτώματα που προκαλούν σύγχυση

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση χρόνιων παθήσεων, κύστεων ωοθηκών ή ακόμη και καρδιοπάθειας.

Παρόλο που τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά, η έντασή τους αλλά και οι αντιδράσεις σε αυτά, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, προκαλώντας στους γιατρούς σύγχυση και οδηγώντας σε λάθος διάγνωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18η Οκτωβρίου), ένας γιατρός παραθέτει τις κοινές παθήσεις με τις οποίες μπορεί να διαγνωστούν λανθασμένα οι γυναίκες, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να βιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ο γενικός γιατρός Δρ. Donald Grant, υπογραμμίζει ότι η διάγνωση της εμμηνόπαυσης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Μια καθυστερημένη διάγνωση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των γυναικών, οι οποίες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μια κατάσταση που προκαλεί ακραία κόπωση, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, και μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Οι πόνοι στις αρθρώσεις, η πνευματική κόπωση και η δυσκολία ξεκούρασης είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. «Για να διαχωριστούν οι δύο καταστάσεις, οι γιατροί θα πρέπει να παραπέμψουν τις ασθενείς για ορμονολογικές εξετάσεις προκειμένου να αξιολογηθεί το ιστορικό της εμμήνου ρύσεως, ειδικά αν έχουν μπει σε ηλικία εμμηνόπαυσης».

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο εκδηλώνεται με συμπτώματα ίδια με αυτά της εμμηνόπαυσης, όπως ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις και κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών. Όπως δηλώνει και το όνομά του όμως, κύριο χαρακτηριστικό του είναι η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες.

Καρδιακή νόσος

Είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα, αντί για την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να λαμβάνουν λάθος υποστήριξη ή συμβουλές.

«Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν τόσο από καρδιακή νόσο όσο και από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε παρόμοιες χρονικές περιόδους, ενισχύοντας την πιθανότητα λανθασμένων διαγνώσεων. Αυτά τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, κόπωση και δύσπνοια. Υπάρχουν όμως και βασικές διαφορές, καθώς η καρδιακή νόσος συχνά προκαλεί πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής», τονίζει ο Δρ. Grant.

Διαταραχές θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως αυξομειώσεις του βάρους, εναλλαγές της διάθεσης και μη τακτικές περιόδους.

Και οι δύο καταστάσεις οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, οπότε ένας βασικός τρόπος για τη διάκριση μεταξύ των δύο είναι οι εξετάσεις.

Πηγή: Express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved