ΥΓΕΙΑ

Φαρμακευτικά μανιτάρια: Οι ποικιλίες και τα οφέλη της κάθε μιας

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια αποτελούν μία από τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της ευεξίας, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για την υγεία πέρα από την παραδοσιακή χρήση τους στη μαγειρική.

Αυτοί οι πολύτιμοι μύκητες έχουν συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των δυνατοτήτων τους να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είτε επιλέξετε να τα καταναλώσετε σε μορφή σκόνης, καψουλών, τσαγιού ή ολόκληρα, αυτά τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και β-γλυκάνες, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συστατικά αυτά συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ειδικά η ποικιλία Lion's Mane (Ερίκιο το Αγκαθωτό ή Χαίτη του Λιονταριού) κερδίζει σταθερά έδαφος για τις σημαντικές ιδιότητές του, όπως είναι η ενίσχυση του εγκεφάλου και η αύξηση της πνευματικής διαύγειας, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν με φυσικό τρόπο τη γνωστική υγεία τους.

Η συγκεκριμένη ποικιλία μανιταριών είναι πλούσια σε ενώσεις που συμβάλλουν στην αναγέννηση των νεύρων, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Πιστεύεται επίσης ότι προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην περαιτέρω υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας.

Μια άλλη κατηγορία φαρμακευτικών μανιταριών είναι τα Reishi. Τα μανιτάρια Reishi φημίζονται για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να ανακουφίζουν από το στρες.

Περιέχουν πολυσακχαρίτες που ενισχύουν την παραγωγή των Τ-κυττάρων, απαραίτητων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Βοηθούν επίσης στη χαλάρωση και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, χάρη στις φυσικές ηρεμιστικές ενώσεις τους.

Τα μανιτάρια Shiitake είναι πλούσια σε β-γλυκάνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρκίνου.

Χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνολικής υγείας.

Μια άλλη ποικιλία μανιτοριών, τα Maitake είναι προσαρμογόνα, που σημαίνει ότι βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες και να διατηρήσει την ισορροπία του.

Τα μανιτάρια Maitake είναι ευεργετικά για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στα γεύματά σας ή να τα λάβετε ως συμπλήρωμα.

Τα μανιτάρια Cordyceps είναι δημοφιλή μεταξύ των αθλητών και όσων επιθυμούν να βελτιώσουν την αντοχή και την αποκατάσταση. Ενισχύουν την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) από το σώμα, βελτιώνοντας την αποτελεσματική χρήση του οξυγόνου, γεγονός που ενισχύει τη σωματική απόδοση.

Το μανιτάρι «ουρά της γαλοπούλας» ή αλλιώς γνωστό ως τραμέτης ο πολύχρωμος (Trametes versicolor) είναι πλούσιο σε ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Διεγείρει τα φυσικά κύτταρα-φονιάδες του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και του καρκίνου και στη μείωση της ανάπτυξης όγκων. Αυτό το μανιτάρι έχει μελετηθεί για το ρόλο του στην υποστήριξη των θεραπειών για τον καρκίνο.

Τέλος, τα μανιτάρια Chaga είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά που βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα μανιτάρια chaga είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική ευεξία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φαρμακευτικά μανιτάρια χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτελέσματα.

Aποτελούν ωστόσο μια φυσική μέθοδο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της υγείας του εγκεφάλου και της συνολικής ευεξίας σας.

Πηγή: Express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved