ΥΓΕΙΑ

Διακοπή καπνίσματος: Πώς ωφελεί την υγεία, ακόμη και στα 75

Ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, ακόμη και στην ηλικία των 75 ετών, θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι επιστήμονες δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι «η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους».

Μελέτη σε σχεδόν 13.000 μεσήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κάπνιζαν 30 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, αντιμετώπιζαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τα επόμενα 25 χρόνια.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους νέους και τους μεσήλικες που κόβουν το κάπνισμα.

Φάνηκε ότι οι άνθρωποι ηλικίας 35 έως 75 ετών, που έκοψαν το κάπνισμα, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα υγείας, πραγματοποίησαν μια σειρά υπολογισμών για να εκτιμήσουν τον μέσο αριθμό των ετών που χάνονται λόγω του καπνίσματος και των ετών που κερδίζονται με τη διακοπή του σε διάφορες ηλικίες. Οι ηλικίες διακοπής του καπνίσματος που εξετάστηκαν ήταν τα 35, 45, 55, 65 και τα 75 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ, τα άτομα που κάπνιζαν στην ηλικία των 35 ετών και συνέχισαν να καπνίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αναμενόταν να χάσουν περίπου 9 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο (23% του συνολικού προσδόκιμου ζωής τους). Αντίθετα, οι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ηλικία των 35 ανέκτησαν σχεδόν όλο το προσδόκιμο ζωής που θα είχαν αν δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Με άλλα λόγια, είχαν ανακτήσει, κατά μέσο όρο, περίπου 8 χρόνια ζωής. Τα άτομα που κάπνιζαν στην ηλικία των 75 ετών και συνέχισαν για το υπόλοιπο της ζωής τους, προβλεπόταν ότι θα χάσουν περίπου 4,4 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο (σχεδόν το 50% του προσδόκιμου ζωής τους).

Σαφώς, τα περισσότερα οφέλη προκύπτουν όταν οι άνθρωποι κόβουν το κάπνισμα νωρίτερα παρά αργότερα.

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι πολύτιμα για τους κλινικούς γιατρούς που αναζητούν επιστημονικά στοιχεία για να παρακινήσουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved