ΥΓΕΙΑ

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Η άνοια πλήττει περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και η ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τη σχέση μοναξιάς, κατάθλιψης και γνωστικής παρακμής, η μοναξιά στη μέση και την τρίτη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31%.

Η νέα μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 609.000 άτομα παγκοσμίως, διαπίστωσε ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας, η οποία αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους με διαβήτη ή παχυσαρκία.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης που συνδέεται με την απώλεια μνήμης, τη δυσκολία λήψςη αποφάσεων, τη συγκέντρωση ή την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων, κατά 15%.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία, Páraic Ó Súilleabháin, «η μοναξιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη της άνοιας».

Οι ερευνητές από την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, συνδύασαν στοιχεία από 21 μελέτες για τη γήρανση σε όλο τον κόσμο, σε μια μετα-ανάλυση που, όπως λένε, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ μοναξιάς, άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.

Οι περισσότερες από τις μελέτες ρώτησαν τους ανθρώπους αν αισθάνονταν μοναξιά τουλάχιστον μερικές φορές, ενώ μερικές αξιολόγησαν επίσης πόσο έντονη ήταν η μοναξιά τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 35% των ατόμων δηλώνουν ότι αισθάνονται μοναξιά τουλάχιστον μερικές φορές, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και πηγές μοναξιάς που μπορούν να επηρεάσουν τα γνωστικά συμπτώματα σε όλο το φάσμα της άνοιας», ανέφερε η Martina Luchetti, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Ο Súilleabháin δήλωσε ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο γιατί η μοναξιά συνδέεται με τη μακροζωία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ της μοναξιάς και των προβλημάτων υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος του Πάρκινσον.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά και το είδος της μοναξιάς που βιώνουν, προκειμένου να συγκροτηθούν παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής και άνοιας.

«Η αντιμετώπιση της μοναξιάς που προάγει το αίσθημα σύνδεσης θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τη γνωστική υγεία στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε ο Luchetti.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Mental Health.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved