ΥΓΕΙΑ

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζεται από την ώρα του ύπνου

Σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που κοιμούνται νωρίς σε σύγκριση με όσων ξενυχτούν διαπίστωσαν Κινέζοι ερευνητές.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα, είχαν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους.

Ευεργετικά βακτήρια όπως το Akkermansia muciniphila ήταν σε μεγαλύτερη αφθονία στα άτομα που κοιμούνται νωρίς. Αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με την καλή υγεία του εντέρου και έχουν συνδεθεί με υγιείς γνωστικές λειτουργίες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τη σωματική ανάπτυξη και συνδέεται με υγιέστερo Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η νέα μελέτη του Τομέα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των ωραρίων ύπνου των παιδιών και του εντερικού μικροβιώματός τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγμάτων κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση την ώρα που πήγαιναν για ύπνο: εκείνα που κοιμόντουσαν πριν από τις 9:30 μ.μ. και εκείνα που κοιμόντουσαν μετά. Οι ερευνητές κατέγραψαν επί δύο εβδομάδες τον χρόνο που αποκοιμήθηκαν, τις νυχτερινές αφυπνίσεις, καθώς και την ποιότητα του ύπνου.

Η γονιδιωματική ανάλυση διαπίστωσε ότι τα παιδιά που πήγαιναν νωρίς για ύπνο είχαν μεγαλύτερη αφθονία ορισμένων ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Συγκεκριμένα, το Akkermansia muciniphila ήταν σημαντικά αυξημένο στα παιδιά που κοιμούνταν νωρίς.

Η ανάλυση έδειξε ότι συγκεκριμένα βακτήρια συσχετίστηκαν θετικά με το χρόνο που χρειάστηκε για να αποκοιμηθεί κανείς και με τη συνολική διάρκεια του ύπνου, ενώ άλλα συσχετίστηκαν αρνητικά με την ποιότητα του ύπνου.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στα άτομα που κοιμούνται νωρίς. Αυτές οι διεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση με την υγεία του εντέρου και τη νόηση.

«Αυτές οι διαφορές στην ποικιλομορφία των ειδών και στα μεταβολικά μονοπάτια υποδηλώνουν ότι τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά τον εντερικό μικροβιόκοσμο», αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις διαταραχές του ύπνου στα παιδιά».

Η ανακάλυψη αυτών των συσχετίσεων δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης προς πολλαπλές κατευθύνσεις για τον προσδιορισμό των μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση ύπνου-εντέρου-γνώσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved