ΥΓΕΙΑ

Πότε η φαγούρα είναι σημάδι καρκίνου

Bigstock

Ο κνησμός ή φαγούρα του δέρματος είναι κάτι σύνηθες, αλλά μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Οι περισσότερες αιτίες κνησμού είναι καλοήθεις, αλλά ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν επίμονη φαγούρα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς εμφανίζεται φαγούρα στο σώμα, ποιοι καρκίνοι μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για την φαγούρα σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα και νιώθουμε φαγούρα

Φαγούρα εμφανίζεται όταν διεγείρονται ορισμένες νευρικές απολήξεις στο δέρμα. Αυτές οι νευρικές ίνες, που ονομάζονται C-ίνες, ανταποκρίνονται σε ερεθιστικούς παράγοντες, ξηρότητα ή φλεγμονή, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος τις ερμηνεύει ως φαγούρα.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτά τα σήματα, όπως:

  • Ξηρό δέρμα: Συχνά σε ψυχρότερα κλίματα ή με τη γήρανση, η ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και κνησμό.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Η επαφή με αλλεργιογόνα, όπως ορισμένα υφάσματα, χημικές ουσίες ή τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα.
  • Λοιμώξεις: Βακτηριακές, μυκητιασικές ή παρασιτικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν τοπικό κνησμό.
  • Θέματα εσωτερικής υγείας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, συστηματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό λόγω αλλαγών στη χημεία του σώματος.

Ποιοι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και γιατί

Ορισμένοι καρκίνοι είναι γνωστό ότι προκαλούν κνησμό, είτε λόγω του ίδιου του καρκίνου είτε ως παρενέργεια θεραπειών. Ακολουθούν οι τύποι καρκίνου, που σχετίζονται συχνότερα με φαγούρα:

1. Λέμφωμα

Τόσο το λέμφωμα Hodgkin όσο και το μη-Hodgkin μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένο κνησμό. Σε αυτούς τους καρκίνους, η φαγούρα πιστεύεται ότι προέρχεται από την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως οι κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αισθήσεις κνησμού σε όλο το σώμα.

2. Λευχαιμία

Παρόμοια με το λέμφωμα, η λευχαιμία, ένας καρκίνος του αίματος και του μυελού των οστών, μπορεί να προκαλέσει συστηματικό κνησμό. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην παραγωγή αιμοσφαιρίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος.

3. Καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος ή άλλες ηπατικές παθήσεις, όπως η κίρρωση και η απόφραξη του χοληδόχου πόρου, μπορεί να προκαλέσουν χολόσταση: μείωση ή απόφραξη της ροής της χολής. Αυτή η συσσώρευση χολικών αλάτων στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, οδηγώντας σε κνησμό.

4. Καρκίνος δέρματος

Ορισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μπορεί να προκαλέσουν εντοπισμένο κνησμό στο σημείο του όγκου. Ο κνησμός συνήθως περιορίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν καρκινικές βλάβες λόγω φλεγμονής ή ερεθισμού από τον όγκο.

5. Καρκίνος παγκρέατος

Σε προχωρημένα στάδια, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χολόσταση, προκαλώντας γενικευμένο κνησμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρκίνος αποφράσσει τους χοληφόρους πόρους, προκαλώντας συσσώρευση χολής στο σώμα.

6. Καρκίνος χοληδόχου πόρου

Η απόφραξη της ροής της χολής λόγω καρκίνου του χοληδόχου πόρου μπορεί παρομοίως να οδηγήσει σε φαγούρα. Η συσσώρευση χολερυθρίνης και χολικών αλάτων προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, οδηγώντας σε εκτεταμένο κνησμό.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για την φαγούρα σας

Ο κνησμός είναι συνήθως ένα καλοήθη σύμπτωμα που προκαλείται από ξηροδερμία, αλλεργίες ή λοιμώξεις, αλλά υπάρχουν φορές που θα πρέπει να σας σημάνει... συναγερμό. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό εάν:

  1. Ο κνησμός επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες παρά τη χρήση θεραπειών χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ενυδατικές κρέμες ή αντισταμινικά.
  2. Η φαγούρα είναι σοβαρή και επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμάστε ή να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες.
  3. Δεν υπάρχει προφανής αιτία όπως ξηροδερμία, αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση.
  4. Η φαγούρα συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ή κόπωση.
  5. Παρατηρήσετε νέες δερματικές βλάβες, κρεατοελιές ή αλλαγές σε υπάρχουσες δερματικές αναπτύξεις.

Εάν ο κνησμός σχετίζεται με υποκείμενο καρκίνο, η διεξοδική αξιολόγηση από γιατρούς είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η φαγούρα να είναι το μοναδικό σημάδι καρκίνου;”

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί να είναι πρώιμο ή ακόμα και το μοναδικό σημάδι ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως το λέμφωμα ή ο καρκίνος του ήπατος. Ωστόσο, κατά κανόνα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πυρετό ή κόπωση. Ο επίμονος, ανεξήγητος κνησμός θα πρέπει πάντα να αξιολογείται από γιατρό.

“Προκαλεί φαγούρα η χημειοθεραπεία;”

Ναι, η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα ως παρενέργεια. Αυτό συμβαίνει λόγω της θεραπείας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να συγκρατεί την υγρασία και προκαλεί ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις. Συχνά συνιστώνται ενυδάτωση και ειδικές ενυδατικές κρέμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σύνοψη

Αν και η φαγούρα είναι κάτι σύνηθες, ο επίμονος ή ανεξήγητος κνησμός μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία και ο καρκίνος του ήπατος. Η αναγνώριση των σχετικών συμπτωμάτων και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν η φαγούρα στο δέρμα σας δεν βελτιωθεί με βασικές θεραπείες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, για να αποκλείσετε πιο σοβαρές παθήσεις.

Πηγές: health.clevelandclinic.org, moffitt.org, healthline.com, dana-farber.org, verywellhealth.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved