ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Με ποια διατροφή θα αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις

Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τη συνολική ποιότητα ζωής, σύμφωνα με νέα διατροφική μελέτη σε περισσότερες από 200 γυναίκες μέσης ηλικίας 51 ετών στην Αυστραλία.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Sunshine Coast της Αυστραλίας, ανέλυσε την πρόσληψη τροφίμων και ποτών σε γυναίκες σε σχέση με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, δεδομένων των διαπιστωμένων πλεονεκτημάτων της για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Η δίαιτα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο και τα ψάρια έναντι των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, των επεξεργασμένων τροφίμων και του βουτύρου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι συμμετέχουσες δεν ακολουθούσαν γενικά τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Διαπίστωσαν ότι η διατροφή των περισσότερων γυναικών δεν ανταποκρινόταν στις συστάσεις για βασικές ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των οσπρίων, των φρούτων, των ψαριών και των ξηρών καρπών.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τη σοβαρότητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, είτε έπαιρναν φάρμακα είτε δεν έπαιρναν.

«Αυτά περιλάμβαναν νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, προβλήματα ύπνου και πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς», είπε.

Ο διατροφολόγος Δρ. Anthony Villani δήλωσε ότι, ενώ η μελέτη αυτή δεν απέδειξε μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της μεσογειακού τύπου διατροφής, εξήχθησαν βασικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς:

  • Οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα ζαχαρούχα ποτά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και τους μυς
  • Η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με βελτίωση της γενικής υγείας
  • Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν καλύτερη σωματική λειτουργία, όπως μυϊκή δύναμη, ευλυγισία και ικανότητα άσκησης.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο της γήρανσης για τις γυναίκες με πολλά πιθανά συμπτώματα, αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι η ευθυγράμμιση της διατροφής τους με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει στη σωματική λειτουργία και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση», δήλωσε ο Δρ. Villani.

«Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό μετά τα 60 τους χρόνια για την πρόληψη της αδυναμίας και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved