ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχετε υπνηλία μέσα στην ημέρα – Πότε είναι σοβαρό ζήτημα

Bigstock

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι μια κοινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, ειδικά μετά από μια νύχτα κακού ύπνου.

Ωστόσο, όταν η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται υπερβολική (υπερυπνία) και αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι συνιστά υπερβολική υπνηλία, τις αιτίες και τα συμπτώματα της υπερυπνίας και πότε σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Τι θεωρείται υπερβολική υπνηλία

Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) υπερβαίνει το περιστασιακό αίσθημα κόπωσης.

Αναφέρεται σε μια χρόνια και συντριπτική ανάγκη για ύπνο κατά τις ώρες της εγρήγορσης, παρά τον επαρκή ύπνο τη νύχτα. Τα άτομα με EDS συχνά δυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοι ή σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια βασικών δραστηριοτήτων όπως η εργασία, η οδήγηση ή ακόμα και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Η υπερβολική υπνηλία μπορεί να ταξινομηθεί ως πρωτοπαθής ή δευτερεύουσα κατάσταση:

  1. Οι πρωτογενείς διαταραχές ύπνου, όπως η ναρκοληψία και η υπνική άπνοια, προκαλούν άμεσα διαταραχές του ύπνου.
  2. Από την άλλη πλευρά, η δευτερογενής υπερυπνία μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις υγείας, χρήση φαρμάκων ή παράγοντες τρόπου ζωής, που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Συμπτώματα και αιτίες υπερυπνίας

Η υπερυπνία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη διάρκεια ύπνου τη νύχτα ή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα άτομα με υπερυπνία μπορεί να κοιμούνται πολύ (10+ ώρες) αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπτώματα υπερυπνίας

  1. Δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, παρά τον παρατεταμένο νυχτερινό ύπνο
  2. Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου
  3. Δυσκολεύεστε να παραμείνετε ξύπνιοι ή σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των ημερήσιων δραστηριοτήτων
  4. Κακή συγκέντρωση ή δυσκολίες μνήμης
  5. Ευερεθιστότητα λόγω συνεχούς κόπωσης

Συνήθεις αιτίες υπερυπνίας

  1. Υπνική άπνοια: Μια κατάσταση όπου η αναπνοή σταματά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας κατακερματισμένη ανάπαυση και συχνές αφυπνίσεις.
  2. Ναρκοληψία: Μια νευρολογική διαταραχή, που διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, οδηγώντας σε ξαφνικές κρίσεις ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Κατάθλιψη: Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερυπνία ή αϋπνία, προκαλώντας υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και τα ηρεμιστικά, μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα διότι προκαλούν υπνηλία.
  5. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση, η οποία δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση, οδηγώντας σε υπερυπνία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πότε η ημερήσια υπνηλία είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί συχνά να παραβλέπεται ως μια “αθώα” συνέπεια κακού ύπνου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτήσει πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας, που απαιτούν ιατρική φροντίδα, όπως.

1. Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Μία από τις πιο κοινές αιτίες υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αυτή η διαταραχή ύπνου εμφανίζεται όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμποδίζοντας τον αεραγωγό και διαταράσσοντας την αναπνοή. Η υπνική άπνοια οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες, με αποτέλεσμα την ημερήσια κόπωση και υπνηλία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξαφνικά επεισόδια ύπνου.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν καταπληξία, μια ξαφνική απώλεια του ελέγχου των μυών ,που προκαλείται από συναισθήματα όπως το γέλιο ή η έκπληξη. Η ναρκοληψία μπορεί επίσης να προκαλέσει υπνική παράλυση, μια προσωρινή αδυναμία κίνησης ή ομιλίας κατά το ξύπνημα ή τον ύπνο. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα μαζί με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση, καθώς η ναρκοληψία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία.

3. Καρδιοπάθεια

Η ανεξήγητη κόπωση και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί μερικές φορές να είναι ένα διακριτικό σημάδι καρδιακής νόσου.

Όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα εξάντλησης, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν επίμονη υπνηλία, ειδικά όταν συνδυάζεται με συμπτώματα όπως δύσπνοια ή δυσφορία στο στήθος, θα πρέπει να συμβουλευτούν καρδιολόγο, για να αποκλείσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

4. Υποθυρεοειδισμός

Ένας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνεχή κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η κατάσταση επιβραδύνει τον μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, ξηροδερμία και υπερβολική υπνηλία. Εξετάσεις αίματος μπορούν να διαγνώσουν τον υποθυρεοειδισμό και η θεραπεία με υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Τι να κάνω εάν νιώθω υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας;”

Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε πιθανές υποκείμενες αιτίες. Η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου, όπως το να πάτε για ύπνο νωρίτερα και να δημιουργήσετε ένα ήσυχο περιβάλλον ύπνου, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ωστόσο, εάν η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας επιμένει, συμβουλευτείτε γιατρό, για να αξιολογήσει πιθανές διαταραχές ύπνου ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

“Μπορεί η υπερυπνία να θεραπευτεί;”

Η υπερυπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, εάν διαγνωστείτε με υπνική άπνοια, η χρήση ενός μηχανήματος συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση παραγόντων του τρόπου ζωής ή η θεραπεία υποκείμενων ιατρικών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της υπερβολικής υπνηλίας.

“Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλείται πάντα από μια διαταραχή ύπνου;”

Όχι, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν προκαλείται πάντα από μια διαταραχή ύπνου. Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, παρενέργειες φαρμάκων ή ακόμα και τυχόν συναισθηματικές διαταραχές, μπορούν να συμβάλουν σε αισθήματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύνοψη

Αν και η περιστασιακή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι φυσιολογική, η υπερβολική υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας όπως η υπνική άπνοια, η ναρκοληψία και η καρδιακή νόσος. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των αιτιών της υπερυπνίας και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Εάν νιώθετε τακτικά υπερβολική κόπωση, είναι σώφρον να δείτε γιατρό που θα σας βοηθήσει στον εντοπισμό της βασικής αιτίας και στην παροχή κατάλληλης θεραπείας.

Πηγές: webmd.com, clevelandclinic.org, healthline.com, aafp.org, sleepfoundation.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved