ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι πάσχοντες από λύκο και άλλα ρευματικά νοσήματα πρέπει να πίνουν καφέ

Οι βλάβες των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούν τις αγγειακές παθήσεις και οι επιπτώσεις τους, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου στο γενικό πληθυσμό.

Σε ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, όπως είναι ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι κίνδυνοι αυτοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Αυτό οφείλεται τόσο στις ίδιες τις νόσους όσο και σε ορισμένες από τις θεραπείες τους, ιδίως στα παράγωγα κορτιζόνης.

Μέχρι τώρα, οι συστάσεις των γιατρών για τη μείωση αυτών των αγγειακών κινδύνων αφορούσαν ουσιαστικά την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου.

Αυτό περιελάμβανε τη διακοπή της φλεγμονής, τη μείωση των φαρμάκων με κορτιζόνη, καθώς και συμβατικές συστάσεις όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, πιστεύουν ότι οι ασθενείς αυτοί μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων τους κάνοντας κάτι πραγματικά ευχάριστο.

Διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη, που υπάρχει στον καφέ, το τσάι και το κακάο, βοηθά ενεργά τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα, την ομάδα των κυττάρων που συμβάλλει στην αναγέννηση της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων και εμπλέκεται στην αγγειακή ανάπτυξη.

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D (που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και τα αυγά) και Α (που βρίσκεται σε πολλά φρούτα) και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και χαμηλή σε νάτριο, φαίνεται να παίζει ρόλο στη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και η καφεΐνη, εκτός από τη γνωστή διεγερτική επίδρασή της στον οργανισμό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση επειδή συνδέεται με τους υποδοχείς που εκφράζονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επίδραση της κατανάλωσης καφεΐνης στην καρδιαγγειακή υγεία έχει διερευνηθεί ευρέως, με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 31 ασθενείς με λύκο χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο διατροφής επτά ημερών. Μετά από μια εβδομάδα, οι ερευνητές πήραν αίμα από τους ασθενείς για να εξετάσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων τους. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν καφεΐνη είχαν καλύτερη αγγειακή υγεία, όπως μετρήθηκε μέσω των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία αποτελούν το σημαντικό εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων.

«Η παρούσα μελέτη είναι μια προσπάθεια να παράσχουμε στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο της διατροφής στον έλεγχο της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Fulvia Ceccarelli.

«Είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα μέσω μιας διαχρονικής μελέτης, με στόχο την αξιολόγηση της πραγματικής επίδρασης της κατανάλωσης καφέ στην πορεία της νόσου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved