ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο πόνος στο πάνω δεξί τεταρτημόριο των πλευρών

Bigstock

Το να αισθάνεστε πόνο στο πάνω δεξί τεταρτημόριο (RUQ) των πλευρών σας μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό.

Αυτή η περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον δεξί κλωβό των πλευρών, φιλοξενεί αρκετά σημαντικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και τμημάτων των εντέρων. Ο πόνος σε αυτήν την περιοχή μπορεί να υποδεικνύει μια ποικιλία καταστάσεων, μερικές από τις οποίες μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις κοινές αιτίες του πόνου στο πάνω δεξί τεταρτημόριο των πλευρών (RUQ) και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Τι προκαλεί πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο των πλευρών

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στο RUQ των πλευρών, οι οποίοι κυμαίνονται από πεπτικά προβλήματα έως πιο σοβαρές καταστάσεις. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

1. Χολολιθίαση ή νόσος της χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση της χολής, η οποία βοηθά στην πέψη. Πέτρες στη χολή μπορεί να σχηματιστούν όταν ουσίες στη χολή, όπως η χοληστερόλη, σκληραίνουν και γίνονται μια μάζα, προκαλώντας πόνο γνωστό ως κολικός χολής. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται συνήθως μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών και μπορεί να “ακτινοβολεί” στην πλάτη ή στον δεξιό ώμο.

Η χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο, οξύ πόνο στο RUQ των πλευρών, που συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και πυρετό.

2. Ηπατικές παθήσεις

Ασθένειες του ήπατος, όπως ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) και η λιπώδης ηπατική νόσος, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο ή δυσφορία στο RUQ των πλευρών. Το συκώτι μπορεί να διογκωθεί ή να φλεγμαίνει, προκαλώντας θαμπό πόνο ή ευαισθησία στην εξωτερική ψηλάφηση.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η κίρρωση του ήπατος ή ο καρκίνος του ήπατος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο των πλευρών, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος) και κόπωση.

3. Γαστρεντερικά προβλήματα

Η γαστρίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου), το πεπτικό έλκος και η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο σε αυτή την περιοχή, ειδικά μετά το φαγητό. Συνήθως ο πόνος δεν είναι τόσο οξύς όσο εκείνος της χοληδόχου κύστης, αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) μπορεί επίσης να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, συμπεριλαμβανομένου στο RUQ των πλευρών, λόγω φλεγμονής ή δυσλειτουργίας στα έντερα.

4. Πέτρες ή λοιμώξεις στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο, που “ακτινοβολεί” από το κάτω μέρος της πλάτης έως το πάνω δεξί τμήμα των πλευρών, ειδικά εάν οι πέτρες βρίσκονται στη δεξιά πλευρά. Αυτός ο πόνος μπορεί “να έρχεται και να φεύγει” κατά κύματα και να συνοδεύεται από αίμα στα ούρα ή δυσκολία στην ούρηση.

Οι λοιμώξεις των νεφρών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο των πλευρών, μαζί με συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη και πόνο κατά την ούρηση.

5. Πνευμονία ή πνευμονοπάθειες

Αν και δεν είναι τόσο συχνή, η πνευμονία ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, που επηρεάζουν τον δεξιό πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο στο πάνω δεξί τεταρτημόριο των πλευρών. Αυτός ο πόνος συχνά επιδεινώνεται από βαθιές αναπνοές ή βήχα.

6. Μυϊκή καταπόνηση ή τραυματισμός

Η μυϊκή καταπόνηση, ιδιαίτερα στους κοιλιακούς ή στους μεσοπλεύριους μύες μεταξύ των πλευρών, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο των πλευρών. Αυτός ο τύπος πόνου συχνά συνδέεται με πρόσφατη σωματική δραστηριότητα, άρση βαρών ή τραύμα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πότε ο πόνος σε αυτήν την περιοχή μπορεί να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ορισμένες αιτίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όμως κάποιες άλλες μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

1. Έντονος ή επίμονος πόνος

Εάν ο πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο των πλευρών είναι έντονος, οξύς ή επίμονος, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Καταστάσεις όπως πέτρες στη χολή, σκωληκοειδίτιδα ή πέτρες στα νεφρά μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία για την πρόληψη επιπλοκών.

2. Συνοδευτικά συμπτώματα

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετός: Μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη, όπως χολοκυστίτιδα ή πνευμονία.
  • Ναυτία ή έμετος: Η επίμονη ναυτία ή έμετος, ειδικά εάν σχετίζεται με νόσο της χοληδόχου κύστης, μπορεί να απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.
  • Ίκτερος: Το κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών υποδηλώνει ηπατικό πρόβλημα, όπως ηπατίτιδα ή ηπατική νόσο.
  • Δυσκολίες στην αναπνοή: Εάν αντιμετωπίζετε δύσπνοια ή σφίξιμο στο στήθος μαζί με πόνο στο πάνω δεξί τεταρτημόριο των πλευρών, αυτό μπορεί να συνδέεται με παθήσεις των πνευμόνων και απαιτεί άμεση προσοχή.

3. Τραυματισμός

Εάν έχετε βιώσει πρόσφατα τραυματισμό στην κοιλιά και αναπτύξατε πόνο στο RUQ των πλευρών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό. Οι εσωτερικοί τραυματισμοί, όπως η ρήξη κάποιου οργάνου, μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

4. Ξαφνική έναρξη πόνου

Μια ξαφνική, έντονη εμφάνιση πόνου στην περιοχή, ειδικά μετά από φαγητό ή άσκηση, θα μπορούσε να υποδηλώνει επείγουσα κατάσταση, όπως προσβολή της χοληδόχου κύστης ή σκωληκοειδίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα περίθαλψη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο των πλευρών;”

Το άγχος δεν προκαλεί άμεσα πόνο εκεί, αλλά μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες καταστάσεις όπως γαστρίτιδα, παλινδρόμηση οξέος ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι οποίες μπορεί πράγματι να προκαλούν δυσφορία στο σημείο.

“Πώς ξεχωρίζει ο μυϊκός πόνος από εκείνον που σχετίζεται με όργανα;”

Ο μυϊκός πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο των πλευρών συχνά επιδεινώνεται με την κίνηση -όπως τέντωμα ή άρση- και μπορεί να συνδεθεί με πρόσφατο τραυματισμό ή καταπόνηση. Αντίθετα, ο πόνος που σχετίζεται με όργανα συνήθως είναι επίμονος, δεν αλλάζει με την κίνηση και μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία ή έμετος.

“Μπορεί ο πόνος της χοληδόχου κύστης να υποχωρήσει μόνος του;”

Ο πόνος στη χοληδόχο κύστη που προκαλείται από πέτρες στη χολή μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του, εάν οι πέτρες περάσουν φυσικά ή εάν ο πόνος είναι ήπιος. Ωστόσο, ο επαναλαμβανόμενος ή σοβαρός πόνος στη χοληδόχο κύστη απαιτεί ιατρική θεραπεία, όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, για την πρόληψη επιπλοκών.

“Ποιες τροφές να αποφεύγω εάν έχω πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο των πλευρών;”

Εάν ο πόνος συνδέεται με προβλήματα χοληδόχου κύστης ή πεπτικού συστήματος, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα λιπαρά, τηγανητά ή πικάντικα τρόφιμα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία. Επιλέξτε χαμηλές σε λιπαρά τροφές και μικρότερα, πιο συχνά γεύματα, για να μειώσετε την πίεση στο πεπτικό σύστημα.

Σύνοψη

Ο πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο των πλευρών μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, που κυμαίνονται από μικρά ζητήματα, όπως μυϊκή καταπόνηση, έως πιο σοβαρές καταστάσεις όπως νόσος της χοληδόχου κύστης ή ηπατικά προβλήματα. Η κατανόηση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή σοβαρό πόνο, ειδικά με συνοδά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, clevelandclinic.org, health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved