ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Συνδυασμός θεραπειών για τη διατήρηση της εγκράτειας των ούρων & της στύσης

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Κομνηνός, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνά ανιχνεύσιμο καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό του δυτικού κόσμου. Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη, δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα στον ασθενή, και γι’ αυτό το λόγο, κάθε άντρας μετά τα 45 έτη, θα πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του για τακτική παρακολούθηση.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του προστάτη;

Ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη γίνεται χερουργικά και ονομάζεται ριζική προστατεκτομή, γιατί αφαιρείται ριζικά ο προστάτης με το περίβλημα του (κάψα). Η επέμβαση αυτή συχνά συνδυάζεται και με πυελική λεμφαδενεκτομή, δηλαδή με την αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής που συμμετέχουν στη διασπορά της νόσου.

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται με την ρομποτική χειρουργική, όπου συνδυάζεται η αεροδιαστημική τεχνολογία με την ιατρική επιστήμη προσφέροντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι κυριότερες επιπλοκές της ριζικής προστατεκτομής είναι η ακράτεια των ούρων και η στυτική δυσλειτουργία. Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος, τα ποσοστά των επιπλοκών αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Απώτερος σκοπός κάθε ουρολόγου κατα τη διάρκεια της επεμβάσης, θα πρέπει να είναι η επίτευξη άριστου ογκολογικού αποτελέσματος σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης ακράτειας των ούρων και τη διατήρηση της στύσης, στις περιπτώσεις που είναι δυνατό.

Κατα συνέπεια, είναι απαραίτητο να γίνεται συνδυασμός τεχνικών όταν ο καρκίνος του προστάτη αντιμετώπιζεται με τη ρομποτική χειρουργική, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στην εγκράτεια των ούρων και τη διατήρηση της στύσης.

Τεχνικές Retzius-sparing ριζικής προστατεκτομής & Neurosafe

Ο συνδυασμός νέων τεχνικών αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, όπως η Retzius- sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή μαζί με τη Neurosafe τεχνική φαίνεται οτι προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα στο κομμάτι της εγκράτειας των ούρων και της διατήρησης της στύσης.

Η τεχνική της Retzius-sparing ριζικής προστατεκτομής γίνεται με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci και όχι με την προσέγγιση της ανοικτής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, η οποία αποτελεί ό, τι νεότερο, όσον αφορά τη ρομποτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, προσφέρεται το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχύτερης και πλήρους επανόδου στην εγκράτεια των ουρών, επειδή διατηρούνται ανέπαφες πολύ βασικές, ανατομικές δομές, που συμμετέχουν στο μηχανισμό της εγκράτειας των ούρων.

Παράλληλα, εφαρμόζοντας μαζί και τη τεχνική Neurosafe, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τα νεύρα της στύσης. Πιο συγκεκριμένα, κατα τη διάρκεια της επέμβασης μελετάμε μέσω ταχειών βιοψιών πλήρως τα νεύρα της στύσης και εφόσον είναι ογκολογικά καθαρά, μπορούμε να τα διατηρήσουμε πλήρως, εξασφαλίζοντας άριστα αποτελέσματα στη λειτουργεία της στύσης.

Σε περιπτώσεις που η νόσος είναι προχωρημένη και δεν είναι δυνατή η πλήρη διατήρηση των νεύρων της στύσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ύπαρχει εξειδικευμένη υποστηρικτική ομάδα για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων στο κομμάτι της στυτικής λειτουργίας.

To Κέντρο Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί ίσως το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα στο οποίο εφαρμόζεται ο συνδυασμός των συγκεκριμένων πρωτοποριακών τεχνικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved