ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχετε συχνά πρήξιμο για μέρες σε άκρα, αεραγωγούς και πρόσωπο

Bigstock

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα (KAO) είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρού οιδήματος σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ποδιών, του προσώπου και των αεραγωγών.

Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν παρουσιαστεί στον λαιμό και φράσσει τους αεραγωγούς. Η κατανόηση των τύπων, των συμπτωμάτων, των αιτιών έξαρσης και των επιλογών θεραπείας για το κληρονομικό αγγειοοίδημα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική του διαχείριση.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τους διαφορετικούς τύπους ΚΑΟ, τα συμπτώματά του και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Τύποι κληρονομικού αγγειοοιδήματος

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα (ΚΑΟ) προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία της πρωτεΐνης αναστολέα C1, η οποία ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει το πρήξιμο.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κληρονομικού αγγειοοιδήματος:

1. Κληρονομικό Αγγειοοίδημα Τύπου 1

  • Επιπολασμός: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή ΚΑΟ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των περιπτώσεων.
  • Αιτία: Προκαλείται από χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αναστολέα C1, η οποία οδηγεί σε ανεξέλεγκτο πρήξιμο.
  • Επιδράσεις: Τα άτομα με ΚΑΟ τύπου Ι εμφανίζουν απρόβλεπτα επεισόδια πρηξίματος σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ποδιών, του προσώπου, του γαστρεντερικού σωλήνα και των αεραγωγών.

2. Κληρονομικό Αγγειοοίδημα Τύπου 2

  • Επιπολασμός: Αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των περιπτώσεων.
  • Αιτία: Το σώμα παράγει ένα φυσιολογικό επίπεδο αναστολέα C1, αλλά η πρωτεΐνη δεν λειτουργεί σωστά.
  • Επιδράσεις: Όπως και με τον Τύπο 1, οι ασθενείς εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια οιδήματος, αν και η συχνότητα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλλουν.

3. Κληρονομικό Αγγειοοίδημα Τύπου 3

  • Επιπολασμός: Είναι εξαιρετικά σπάνιο και δεν σχετίζεται με ανεπάρκεια αναστολέα C1. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες και μπορεί να προκληθεί από υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.
  • Αιτία: Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο FXII πιστεύεται ότι προκαλούν ΚΑΟ τύπου 3, αλλά ο ακριβής μηχανισμός είναι λιγότερο κατανοητός.
  • Επιδράσεις: Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα των Τύπου 1 και 2, αλλά είναι πιο πιθανό να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, όπως η εγκυμοσύνη ή η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών.

Συμπτώματα και αιτίες κληρονομικού αγγειοοιδήματος

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα εκδηλώνεται σε επεισόδια πρηξίματος, που μπορεί να επηρεάσουν διάφορα μέρη του σώματος. Τα πιο κοινά συμπτώματα και αιτίες είναι:

Συμπτώματα

  1. Πρήξιμο των άκρων: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες και τα πέλματα, τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα δυσφορία ή δυσκολία στην κίνηση.
  2. Οίδημα προσώπου: Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα χείλη και τη γλώσσα είναι συχνό και μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.
  3. Κοιλιακό πρήξιμο: Το πρήξιμο στη γαστρεντερική οδό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια.
  4. Οίδημα στον λαιμό: Το πρήξιμο των αεραγωγών είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή, καθώς μπορεί να φράξει τη δίοδο του αέρα και να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Αιτίες εξάρσεων

  1. Τραυματισμός: Οποιοδήποτε μικρό τραύμα, συμπεριλαμβανομένων οδοντιατρικών επεμβάσεων ή μικροχειρουργικών επεμβάσεων, μπορεί να πυροδοτήσει μια έξαρση ΚΑΟ.
  2. Συναισθηματικό στρες: Το στρες μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικό έναυσμα για επεισόδια πρηξίματος.
  3. Ορμονικές αλλαγές: Για τις γυναίκες, οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή τη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια ΚΑΟ.
  4. Λοιμώξεις: Ασθένειες όπως το κρυολόγημα ή οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν επίθεση.
  5. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια για την υπέρταση, έχουν συνδεθεί με την ενεργοποίηση επεισοδίων οιδήματος σε άτομα με ΚΑΟ.

Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί μέσα σε κάποιες ώρες και οι κρίσεις συνήθως διαρκούν 2 έως 5 ημέρες.

Αντιμετώπιση κληρονομικού αγγειοοιδήματος

Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για το κληρονομικό αγγειοοίδημα, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων. Οι πιο βασικοί είναι:

1. Οξεία θεραπεία

  • Συμπύκνωμα αναστολέα C1: Η ενδοφλέβια χορήγηση πρωτεΐνης αναστολέα C1 μπορεί να σταματήσει μια οξεία επίθεση, αποκαθιστώντας τα φυσιολογικά επίπεδα της πρωτεΐνης.
  • Icatibant: Αυτό το φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα βραδυκινίνης, αποτρέποντας την υπερβολική παραγωγή βραδυκινίνης, η οποία συμβάλλει στο πρήξιμο.
  • Ecallantide: Αυτό το φάρμακο αναστέλλει την καλλικρεΐνη, ένα ένζυμο που παίζει ρόλο στην παραγωγή βραδυκινίνης.

2. Μακροχρόνια προφύλαξη

  • Θεραπεία αντικατάστασης αναστολέα C1: Οι τακτικές εγχύσεις αναστολέα C1 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης επιθέσεων.
  • Ανδρογόνα: Φάρμακα όπως η δαναζόλη, που αυξάνουν την παραγωγή αναστολέα C1, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των επιθέσεων σε ορισμένους ασθενείς.
  • Αντινωδολυτικά: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην μείωση της διάσπασης των θρόμβων αίματος, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την πυροδότηση επιθέσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

3. Διαχείριση τρόπου ζωής

  • Αποφύγετε τους παράγοντες ενεργοποίησης: Η διαχείριση του άγχους, η αποφυγή σωματικού τραύματος και η προσοχή με τα φάρμακα είναι το κλειδί για την μείωση της συχνότητας των επιθέσεων ΚΑΟ.
  • Πλάνο έκτακτης ανάγκης: Για άτομα επιρρεπή σε πρήξιμο των αεραγωγών, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο άμεσης δράσης, όπως το να έχετε πάντοτε μαζί σας φάρμακα για το πρόβλημά σας.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το κληρονομικό αγγειοοίδημα να διαγνωστεί μέσω γενετικού ελέγχου;”

Ναι, το κληρονομικό αγγειοοίδημα μπορεί να διαγνωστεί μέσω γενετικού ελέγχου. Βοηθά στον εντοπισμό μεταλλάξεων στο γονίδιο αναστολέα C1 για τους τύπους 1 και 2 ή στο γονίδιο FXII για τον Τύπο 3. Συχνά χρησιμοποιούνται επίσης εξετάσεις αίματος για την μέτρηση των επιπέδων και της λειτουργίας του αναστολέα C1.

“Είναι το κληρονομικό αγγειοοίδημα μεταδοτικό;”

Όχι, το κληρονομικό αγγειοοίδημα δεν είναι μεταδοτικό. Είναι μια γενετική διαταραχή που μεταδίδεται από γονέα σε παιδί. Ένα άτομο με έναν γονέα που έχει ΚΑΟ έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει την πάθηση.

Σύνοψη

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οιδήματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Η κατανόηση των τύπων, των συμπτωμάτων, των ερεθισμάτων και των επιλογών θεραπείας είναι κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης.

Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη διαχείριση, τα άτομα με ΚΑΟ μπορούν να ζήσουν σχετικά φυσιολογική ζωή, αν και πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διόγκωσης των αεραγωγών, το οποίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Πηγές: webmd.com, aaaai.org, healthline.com, medlineplus.gov, medlineplus.gov

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved