ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο ισχύει η ανοσία από το εμβόλιο

Mpox is laid out with wooden cubes on a surgical face mask. There are various pills lying around. MPOX is the new name for the monkeypox virus.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ή mpox ανησυχεί και πάλι τους ειδικούς σε θέματα υγείας, επειδή ένα νέο στέλεχος εμφανίστηκε πέρυσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο.

Περισσότερα από 26.500 κρούσματα mpox και 720 θάνατοι έχουν αναφερθεί φέτος στην Αφρική και ο ΠΟΥ κήρυξε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της επιδημίας τον Αύγουστο.

Ο ιός mpox μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, με ένα μολυσμένο άτομο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και διογκωμένους λεμφαδένες.

Ένα αντιιικό φάρμακο είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη για τη θεραπεία της mpox, αλλά η πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες είναι περιορισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.

Σύμφωνα με νέα μικρή μελέτη, η ανοσία από το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων φαίνεται να μειώνεται μετά από μερικούς μήνες.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από 45 άτομα που είτε εμβολιάστηκαν είτε μολύνθηκαν με mpox το 2022, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα mpox εξασθενούν έξι έως 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Δύο δόσεις -τις οποίες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων- ήταν καλύτερες από μία κατά τους πρώτους μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Αλλά ένα χρόνο αργότερα, η ανοσολογική απόκριση για τα άτομα που έκαναν δύο εμβόλια ήταν παρόμοια με την κορυφαία απόκριση για όσους έλαβαν μόνο μία δόση, «η οποία παρείχε περιορισμένη προστασία», σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επιδημίας mpox το 2022 μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εμβόλια για να διατηρήσουν την ανοσία τους, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτούνται ενισχυτικά εμβόλια για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου», δήλωσε ο Jonas Albarnaz, ερευνητής ιολογίας και ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Pirbright με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γαλλία συνιστά ήδη αναμνηστικά εμβόλια mpox για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Η νέα μελέτη ανέλυσε τα επίπεδα αντισωμάτων τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Modified Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic (MVA-BN), το οποίο είναι το μόνο εμβόλιο mpox που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με HIV, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής έκβασης εάν προσβληθούν από mpox- θα δώσουν στους ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση του πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου.

«Για να εκτιμήσουμε τους τρέχοντες κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων mpox, πρέπει να κατανοήσουμε το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Alexis Robert, ερευνητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι υγειονομικές αρχές έθεσαν υπό έλεγχο τις παγκόσμιες επιδημίες mpox το 2022 μέσω στοχευμένης επικοινωνίας για τη δημόσια υγεία, αλλαγής συμπεριφοράς και πρόσβασης σε εμβολιασμούς και αντιικές θεραπείες για τις ομάδες κινδύνου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, χορηγήθηκαν σχεδόν 337.000 εμβόλια mpox σε 25 ευρωπαϊκές χώρες και έκτοτε ο ιός έχει εξαπλωθεί μόνο σε χαμηλά επίπεδα.

Φέτος το καλοκαίρι, ένα αντιιικό φάρμακο που δοκιμάζεται ως θεραπεία για την mpox απέτυχε να βελτιώσει τα βασικά συμπτώματα σε ασθενείς που μολύνθηκαν με το κλώνο που εξαπλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, ο Albarnaz του Ινστιτούτου Pirbright δήλωσε ότι η νέα μελέτη εμβολίου χρησιμεύει ως μια «απογοητευτική» έκκληση για δράση ώστε να «διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» για την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του ιού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved