ΥΓΕΙΑ

Καφές, αναψυκτικά, νερό: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Θέλετε να προλάβετε το εγκεφαλικό; Πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε οτιδήποτε ανθρακούχο, καθώς και τα λεγόμενα φρουτοποτά.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας παγκόσμιας ανασκόπησης μελετών, η οποία κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους που πίνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

«Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί επίσης να μειωθεί μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όσον αφορά τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew Smyth, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Galway της Ιρλανδίας.

«Ως γιατρός και ως κάποιος που έχει ερευνήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και φρουτοποτών και να στραφούν στο νερό», πρόσθεσε.

Η συμβουλή είναι απόρροια μιας παγκόσμιας μελέτης των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που ονομάζεται INTERSTROKE. Σε αυτήν συμμετέχουν σχεδόν 27.000 άτομα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 13.000 και πλέον ανθρώπων που είχαν υποστεί το πρώτο τους εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία διακόπτεται η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου - είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε λόγω αιμορραγίας.

Η νέα έρευνα συνέδεσε τα ανθρακούχα ποτά -συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά- με 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυξήθηκε πολύ για όσους έπιναν δύο ή περισσότερα τέτοια ποτά την ημέρα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως χυμοί φρούτων, παρασκευάζονται από συμπυκνώματα και περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποτά με χυμούς φρούτων αυξάνουν τις πιθανότητες για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 37%. Ο κίνδυνος τριπλασιάζεται με δύο ή περισσότερα από αυτά τα ποτά την ημέρα. Οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με την κατανάλωση χυμών.

«Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων έχουν κάποια οφέλη αλλά τα ροφήματα φρούτων που παρασκευάζονται από συμπυκνώματα, με πολλά πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, μπορεί να είναι επιβλαβή. Η έρευνά μας δείχνει ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται όσο πιο συχνά κάποιος καταναλώνει ανθρακούχα ποτά» είπε ο ερευνητής.

Νωρίτερα φέτος, η INTERSTROKE παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που εξέτασε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.

Διαπίστωσε ότι λίγος καφές είναι εντάξει, αλλά ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε κατά 37% μετά το τέταρτο φλιτζάνι. Τα νέα ήταν καλύτερα για τους καταναλωτές τσαγιού. Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 29%, ενώ η ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με 27% χαμηλότερο κίνδυνο.

Τα νέα ευρήματα για τους χυμούς και τα ανθρακούχα ποτά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Stroke.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved