ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το έμβρυο

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% των εγκύων κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη κύησης.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου των εγκύων αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη διαχείρισης του ύπνου κατά την εγκυμοσύνη. Ρίχνοντας φως στη σύνδεση μεταξύ του ύπνου της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και της νευρικής ανάπτυξης του παιδιού της, η νέα μελέτη προσφέρει στις οικογένειες γνώση ώστε να διαμορφώσουν υγιέστερες συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη και να συμβάλλουν έτσι στην καλύτερη υγεία της επόμενης γενιάς» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Πενγκ Ζου από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Anhui στη Χεφέι της Κίνας και πρόσθεσε: «Η βελτίωση του ύπνου στην εγκυμοσύνη μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά ή έστω να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής τους».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον ύπνο 7.059 εγκύων που παρακολουθούνταν σε τρία διαφορετικά κινεζικά νοσοκομεία. Στη συνέχεια έλεγξαν τα παιδιά που γέννησαν σχετικά με πιθανές αναπτυξιακές διαταραχές από τον 6ο μήνα της ζωής τους ως και τα τρία έτη τους και ανέλυσαν τη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου των μητέρων και του κινδύνου εμφάνισης νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά. Εξέτασαν επίσης τον ρόλο των επιπέδων του πεπτιδίου C στον ορό του ομφαλοπλακουντιακού αίματος – το πεπτίδιο αυτό αποτελεί δείκτη της έκλυσης ινσουλίνης από το έμβρυο.

Ο ελλιπής ύπνος των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γνωστικών, συμπεριφορικών και μαθησιακών προβλημάτων στα παιδιά τους.

Τα αγόρια φάνηκε να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, γεγονός που δείχνει ότι το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση των απογόνων σε προγεννητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης της γυναίκας και τελικά το περιβάλλον ανάπτυξης του εμβρύου.

Φάνηκε να υπάρχει πιθανή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων του πεπτιδίου C στο αίμα του ομφαλίου λώρου και της εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί, γεγονός που μαρτυρεί ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης της εγκύου επιδρά στην έκλυση ινσουλίνης από το έμβρυο και τελικώς στη νευροανάπτυξή του.

«Η προγεννητική υγεία είναι σημαντική όχι μόνο για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για τη μακροπρόθεσμη υγεία του αγέννητου παιδιού της» κατέληξε ο Δρ. Ζου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved