ΥΓΕΙΑ

Τι επιβάλλεται να κάνετε μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Bigstock

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι συχνοί, είτε από πτώση, είτε στο πλαίσιο αθλητικής δραστηριότητας, είτε από μικροατυχήματα.

Αν και ορισμένοι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μικροί, άλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως διάσειση ή εγκεφαλικό τραύμα. Το να γνωρίζετε ποια βήματα πρέπει να κάνετε αμέσως μετά από χτύπημα στο κεφάλι και ποια είναι τα σημάδια σοβαρής επιπλοκής είναι ζήτημα ζωής και θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τι πρέπει να κάνετε μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι και τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να διασφαλίσετε την υγεία σας.

Τι να κάνετε αμέσως μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Εάν έχετε χτυπήσει το κεφάλι σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι ο τραυματισμός σας δεν θα επιδεινωθεί. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά τον τραυματισμό:

  1. Σταματήστε και ξεκουραστείτε: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό, ειδικά εάν αισθάνεστε ζάλη ή αποπροσανατολισμό. Αποφύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ή κίνηση.
  2. Εφαρμόστε πάγο: Χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη ή μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή του χτυπήματος, για να μειώσετε το πρήξιμο. Εφαρμόστε τον πάγο για περίπου 20 λεπτά κάθε ώρα για τις πρώτες 24 ώρες.
  3. Παρακολούθηση συμπτωμάτων: Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε αμέσως και τις ώρες μετά τον τραυματισμό. Τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν καθυστερημένα, επομένως είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές, όπως πονοκεφάλους, ναυτία ή διαταραχές της όρασης.
  4. Παρακολούθηση ύπνου: Σε αντίθεση με παλιότερες πεποιθήσεις, είναι γενικά ασφαλές να κοιμάστε μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, ειδικά εάν έχετε βιώσει μόνο ήπια συμπτώματα τις πρώτες ώρες. Ωστόσο, είναι συνετό να έχετε κάποιον να σας ελέγχει περιοδικά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσετε κανένα ανησυχητικό σημάδι, όπως σύγχυση ή δυσκολία στο ξύπνημα.
  5. Αναζητήστε βοήθεια εάν είναι απαραίτητο: Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας ή αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε ιατρική βοήθεια.

Ποια είναι τα σημάδια ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει

Ορισμένοι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι σοβαροί και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι εμφανίσετε κάποια από τα παρακάτω σημάδια, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα:

  1. Απώλεια συνείδησης: Ακόμα κι αν χάσετε για λίγο τις αισθήσεις σας μετά τον τραυματισμό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι διάσεισης ή πιο σοβαρού εγκεφαλικού τραυματισμού. Θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική βοήθεια εάν λιποθυμήσετε, έστω και για μια στιγμή.
  2. Σοβαρός πονοκέφαλος: Ένας πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί ή γίνεται πιο έντονος με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει εσωτερική αιμορραγία ή πίεση στον εγκέφαλο.
  3. Έμετος ή ναυτία: Ο επίμονος έμετος, ειδικά τις ώρες μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, είναι σοβαρό σημάδι που θα πρέπει να σας παρακινήσει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.
  4. Επιληπτικές κρίσεις: Εάν εμφανίσετε σπασμό αφού χτυπήσετε το κεφάλι σας, αυτό είναι σημάδι σοβαρού τραύματος στον εγκέφαλο και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
  5. Σύγχυση ή απώλεια μνήμης: Το να μην μπορείτε να θυμηθείτε τα γεγονότα πριν ή μετά τον τραυματισμό ή να αισθάνεστε σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, είναι σημάδια ότι μπορεί να έχετε διάσειση ή άλλη εγκεφαλική βλάβη.
  6. Προβλήματα όρασης ή ακοής: Η θολή όραση, η διπλή όραση ή η δυσκολία στην ακοή μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικής βλάβης και θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό.
  7. Αδυναμία ή μούδιασμα: Εάν αισθάνεστε αδυναμία ή μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, ειδικά αν είναι στην μία πλευρά του σώματος, θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρού εγκεφαλικού τραύματος.

Συχνές Ερωτήσεις

“Για πόσο πρέπει να παρακολουθώ τα συμπτώματα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι;”

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα για τουλάχιστον 1-2 ημέρες μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως και μπορεί να αναπτυχθούν πολλές ώρες μετά το χτύπημα. Εάν εκδηλώσετε σοβαρά σημάδια όπως έμετος, σύγχυση ή επιδείνωση πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

“Είναι ασφαλές να κοιμηθώ μετά από χτύπημα στο κεφάλι;”

Ναι, είναι γενικά ασφαλές να κοιμάστε αφού χτυπήσετε το κεφάλι σας, αρκεί να μην έχετε εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα όπως σύγχυση, έμετο ή απώλεια συνείδησης. Συνιστάται κάποιος να σας παρακολουθεί ενώ κοιμάστε, ειδικά τις πρώτες ώρες, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστούν καθυστερημένα σοβαρά σημάδια.

“Τι πρέπει να αποφύγω μετά από τραυματισμό στο κεφάλι;”

Μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, αποφύγετε σωματικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, άρση βαρών και έντονη άσκηση. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να “συγκαλύψει” τα συμπτώματα ενός τραυματισμού στο κεφάλι και να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Σύνοψη

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να κυμαίνονται από ένα.. καρούμπαλο έως σοβαρές καταστάσεις όπως διάσειση ή τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το χτύπημα του κεφαλιού σας και να αναγνωρίσετε τυχόν σοβαρά σημάδια είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μακροπρόθεσμης ζημιάς.

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα!

Πηγές: health.com, nhs.uk, nhsinform.scot, mountsinai.org, healthdirect.gov.au

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved