ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ο ρόλος της ανοσίας από φυσική λοίμωξη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η φυσική ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις γρίπης έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργούν οι μελλοντικοί εμβολιασμοί κατά της γρίπης, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αν είστε ένας από τους πέντε άτυχους -κάτα μέσο όρο- που προσβάλλονται από γρίπη κάθε χρόνο, μπορεί να υπάρχει μια απροσδόκητη θετική πλευρά.

Ποια είναι αυτή; Μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού.

«Συνολικά, η προϋπάρχουσα ανοσία που αναπτύσσει κανείς μέσω της φυσικής λοίμωξης, βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων», δήλωσε ο Ye Shen, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο UGA College of Public Health. «Δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως πώς η προϋπάρχουσα ανοσία μέσω της φυσικής λοίμωξης με διαφορετικά στελέχη γρίπης, αλλάζει τις ανοσοαπαντήσεις που προκαλούνται από το εμβόλιο πριν από αυτή τη μελέτη. Τώρα κατανοούμε καλύτερα πώς η προϋπάρχουσα ανοσία στη γρίπη επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς τύπους εμβολίων».

Σε κάθε περίοδο γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο στοχεύει συγκεκριμένα στελέχη του ιού. Έτσι, όταν οι επιστήμονες αναπτύσσουν το αντιγριπικό εμβόλιο, πρέπει να κάνουν υποθέσεις σχετικά με το ποια στελέχη είναι πιο πιθανό να κυκλοφορούν.

Παρόλο που για την ανάπτυξη του εμβολίου διεξάγεται σημαντική έρευνα, δεν πρόκειται ποτέ να είναι σωστή στο 100% των περιπτώσεων.

Η ικανότητα του ιού της γρίπης να μεταλλάσσεται συνεχώς και να αναπτύσσει νέα και πιο ιογενή στελέχη, καθιστά δύσκολη την καταπολέμησή του.

«Κάποιες χρονιές δεν έχουμε πολύ καλή προστασία από το εμβόλιο λόγω αυτής της αναντιστοιχίας», δήλωσε ο Shen. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το αν το εμβόλιο τους προστατεύει πραγματικά από τη γρίπη εξαιτίας αυτού. Με αυτή τη μελέτη, όμως, βλέπουμε οφέλη από την προϋπάρχουσα ανοσία και αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε».

Εμβολιασμός μετά την ανάρρωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Οι ερευνητές δοκίμασαν εμβόλια από διάφορα στελέχη γρίπης. Διαπίστωσαν ότι όταν τα ζώα μολύνθηκαν με ένα στέλεχος της γρίπης, είχαν αυξημένη ανοσολογική απόκριση όταν τους χορηγήθηκε εμβόλιο που στόχευε το ίδιο στέλεχος.

Βελτιώθηκε επίσης σημαντικά η συνολική ανοσία τους όταν έλαβαν εμβόλιο που στόχευε ένα διαφορετικό στέλεχος γρίπης, αφού είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Με τον οργανισμό να προστατεύεται από ένα στέλεχος με τη φυσική ανοσολογική του αντίδραση και το εμβόλιο να προκαλεί ευρύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις σε ένα φάσμα στελεχών γρίπης, ο οργανισμός θωρακίστηκε καλύτερα.

Τα ζώα που δεν είχαν μολυνθεί αρχικά με τον ιό, αλλά έκαναν το εμβόλιο, ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν αναμνηστικό εμβόλιο, επειδή δεν είχαν φυσική ανοσία.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που αποσκοπεί στη δημιουργία καθολικών εμβολίων κατά της γρίπης για ευάλωτους πληθυσμούς.

«Οι μελλοντικές μας μελέτες θα διερευνήσουν περαιτέρω πιο σημαντικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών λοιμώξεων σε ανθρώπους. Μπορεί να μην είναι αρκετό μόνο να ωθήσετε τα αντισώματά σας σε υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Shen. «Είναι αυτό αρκετό για να σας προστατεύσει από τις μεταλλάξεις των διαφορετικών στελεχών γρίπης; Εδώ είναι που η ετερογένεια σε ατομικό επίπεδο γίνεται σημαντική, η οποία παραμένει ένας συνεχής τομέας έρευνας στον τομέα».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved