ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Πώς μειώνονται οι εξάψεις με υπνοθεραπεία

Bigstock

Οι εξάψεις είναι ένα κοινό και συχνά δυσάρεστο σύμπτωμα, που βιώνουν πολλές γυναίκες όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Αν και η ορμονοθεραπεία είναι η κλασική αντιμετώπιση για τα περισσότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εναλλακτικές θεραπείες -όπως η υπνοθεραπεία- κερδίζουν την προσοχή για τη δυνατότητά τους να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι οι εξάψεις, τι περιλαμβάνει η υπνοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν τις εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι οι εξάψεις εμμηνόπαυσης

Οι εξάψεις είναι ξαφνικά αισθήματα έντονης θερμότητας, που συνήθως συγκεντρώνονται στο πάνω μέρος του σώματος, ειδικά στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος.

Μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα και μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Οι εξάψεις συχνά συνοδεύονται από:

  • Ερυθρότητα του δέρματος: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ορατή ερυθρότητα κατά τη διάρκεια μιας εξάψεως.
  • Υπερβολική εφίδρωση: Αυτή η ξαφνική έκρηξη θερμότητας μπορεί να προκαλέσει άφθονη εφίδρωση, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Αίσθημα παλμών: Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται τον καρδιακό ρυθμό τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας εξάψεως.
  • Ρίγη: Μόλις υποχωρήσει η έξαψη, μπορεί να ακολουθήσουν ρίγη καθώς η θερμοκρασία του σώματος προσπαθεί να ρυθμιστεί από μόνη της.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που επηρεάζουν περίπου το 75% των γυναικών καθώς τα επίπεδα ορμονών τους κυμαίνονται κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής. Μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, να συμβάλουν σε εναλλαγές της διάθεσης και να επηρεάσουν τη συνολική ευεξία.

Τι είναι η υπνοθεραπεία

Η υπνοθεραπεία είναι ένας τύπος συμπληρωματικής θεραπείας που χρησιμοποιεί καθοδηγούμενη χαλάρωση, έντονη συγκέντρωση και εστιασμένη προσοχή για την επίτευξη μιας αυξημένης κατάστασης επίγνωσης, η οποία συχνά αναφέρεται ως έκσταση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, ένας επαγγελματίας υπνοθεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει κάποιον να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες σκέψεις, εικόνες ή προτάσεις που προορίζονται να τον βοηθήσουν να διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις ή συμπεριφορές.

Η υπνοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της διαχείρισης του στρες και της ανακούφισης από τον πόνο. Θεωρείται μια ασφαλής, μη επεμβατική θεραπεία, που ενθαρρύνει τη δύναμη του νου να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Πώς η υπνοθεραπεία μπορεί να μειώσει τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση. Δείτε πώς μπορεί να λειτουργήσει:

  1. Απόκριση χαλάρωσης: Η υπνοθεραπεία προκαλεί μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ηρεμήσει το αυτόνομο νευρικό του σύστημα - το τμήμα που είναι υπεύθυνο για ακούσιες ενέργειες, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να εξουδετερώσει την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, που οδηγεί σε εξάψεις.
  2. Σύνδεση μυαλού-σώματος: Βοηθώντας τα άτομα να εστιάσουν στον έλεγχο των εσωτερικών τους αποκρίσεων, η υπνοθεραπεία επηρεάζει τη σύνδεση νου-σώματος. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ο υπνοθεραπευτής μπορεί να προτείνει νοητικές εικόνες ή φράσεις, που ενθαρρύνουν το σώμα να παραμείνει ψύχραιμο και χαλαρό, όταν ξεκινούν εξάψεις εμμηνόπαυσης.
  3. Μειωμένο στρες: Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και το άγχος, τα οποία και τα δύο μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις εξάψεις. Επομένως, η μείωση των συνολικών επιπέδων στρες μέσω της υπνοθεραπείας θα μπορούσε να συμβάλει σε λιγότερα επεισόδια εξάψεων.

Επιστημονική υποστήριξη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Baylor διαπίστωσε, ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε υπνοθεραπεία ανέφεραν μείωση των εξάψεων κατά 74%. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση, που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας, συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνές εξάψεις.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πόσες συνεδρίες υπνοθεραπείας χρειάζονται για να μειωθούν οι εξάψεις;”

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορούν να παρουσιάσουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα συμπτώματα της εξάψεως μετά από περίπου 5 εβδομαδιαίες συνεδρίες υπνοθεραπείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε γυναίκα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της.

“Μπορεί η υπνοθεραπεία να βοηθήσει με άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης;”

Ναι, η υπνοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως η αϋπνία, το άγχος και οι εναλλαγές της διάθεσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης που χρησιμοποιούνται στην υπνοθεραπεία μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευεξία και να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ψυχολογικές πτυχές της εμμηνόπαυσης.

Σύνοψη

Οι εξάψεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση, αλλά θεραπείες όπως η υπνοθεραπεία προσφέρουν πολλά υποσχόμενες συμπληρωματικές λύσεις στην ορμονοθεραπεία. Ενθαρρύνοντας τη βαθιά χαλάρωση και αξιοποιώντας τη σύνδεση μυαλού-σώματος, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάψεων.

Πηγές: baylor.edu, webmd.com, betterhealth.vic.gov.au, lancastergeneralhealth.org, clevelandclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved