ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Τι δείχνει το βιολογικό ρολόι για την εξέλιξη της νόσου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αποκάλυψαν πώς η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού, 24ωρου βιολογικού βηματοδότη του σώματος, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου και τη λειτουργία του εντερικού φραγμού.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους σε στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.

Η μελέτη προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου όταν διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός λόγω του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης στους κάτω των 50 ετών», δήλωσε η συγγραφέας Selma Masri, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοχημείας.

«Η κακή ευθυγράμμιση του κιρκάδιου ρυθμού μέσω της παρατεταμένης έκθεσης στο φως, των βραδινών γευμάτων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, ιδίως μέσω του τρόπου ζωής, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και, στη συνέχεια, στον κίνδυνο καρκίνου».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πώς το βιολογικό ρολόι και ο καρκίνος επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το βιολογικό ρολόι διαταράσσεται, η ποικιλομορφία και η αφθονία των βακτηρίων του εντέρου μεταβάλλονται και αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αξιοσημείωτες μεταβολές στα μικροβιακά μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων, των αμινοξέων και των υδατανθράκων.

Αυτές οι λειτουργικές αλλαγές συνδέθηκαν με μειωμένα επίπεδα εντερικής βλέννας, η οποία κανονικά προστατεύει την επένδυση του εντέρου από τα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κιρκάδιο ρολόι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας του φραγμού.

Η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου επιτρέπει την είσοδο τοξινών και βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας ενδεχομένως την εξέλιξη του καρκίνου.

«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Masri.

«Συγκεκριμένα, θέλουμε να διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές στην αφθονία ορισμένων βακτηρίων του εντέρου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να γίνουν μακροχρόνιες μελέτες για τον προσδιορισμό του κατά πόσον η αναντιστοιχία του κιρκάδιου οδηγεί στον καρκίνο και πώς θα μπορούσαμε να τον προλάβουμε στο μέλλον. Η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το εσωτερικό ρολόι του σώματος διαμορφώνει το οικοσύστημα του εντέρου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για θεραπείες που όχι μόνο θα αντιμετωπίζουν τον καρκίνο αλλά και θα βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved