ΥΓΕΙΑ

Ποιο επίπεδο ηωσινόφιλων υποδεικνύει καρκίνο

Bigstock

Τα ηωσινόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στη διαχείριση αλλεργικών αντιδράσεων.

Ωστόσο, τα μη φυσιολογικά επίπεδα ηωσινόφιλων μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν πιο σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στο τι είναι τα ηωσινόφιλα, τι μπορεί να τα κάνει να αυξηθούν και τι μπορεί να σημαίνουν τα υψηλά επίπεδα ηωσινόφιλων για την υγεία σας.

Τι είναι τα ηωσινόφιλα

Τα ηωσινόφιλα παράγονται στον μυελό των οστών και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κύρια λειτουργία τους είναι να επιτίθενται σε ξένες ουσίες, ιδιαίτερα σε παράσιτα, και να διαχειρίζονται τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων.

Όσον αφορά το φυσιολογικό εύρος, τα επίπεδα των ηωσινόφιλων, τυπικά μετρώνται ως μέρος μιας πλήρους εξέτασης αίματος. Το φυσιολογικό εύρος για τα ηωσινόφιλα είναι συνήθως μεταξύ 1-4% (0 και 0,5 × 10^9/L) του συνολικού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων. Ένας αριθμός πάνω από αυτό το εύρος υποδηλώνει μια κατάσταση γνωστή ως ηωσινοφιλία.

Τι ανεβάζει τα ηωσινόφιλα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων των ηωσινόφιλων, όπως:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Καταστάσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και το έκζεμα είναι κοινές αιτίες.
  • Παρασιτικές λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις από παράσιτα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ηωσινόφιλων.
  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ηωσινόφιλων.
  • Ορισμένα φάρμακα: Οι αντιδράσεις στα φάρμακα, ειδικά σε αντιβιοτικά και αντισπασμωδικά, μπορεί να αυξήσουν τα ηωσινόφιλα.

Ποιο επίπεδο ηωσινόφιλων υποδεικνύει καρκίνο

Αν και η αύξηση των ηωσινόφιλων συνδέεται συχνά με καλοήθεις καταστάσεις, όπως αλλεργίες ή λοιμώξεις, ο επίμονα υψηλός αριθμός ηωσινόφιλων μπορεί να αποτελεί “καμπανάκι” για πιο σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τα αυξημένα επίπεδα ηωσινόφιλων, συνήθως πάνω από 1,5 × 10^9/L, μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο που σχετίζεται με την ηωσινοφιλία.

Ορισμένοι καρκίνοι, όπως το λέμφωμα Hodgkin ή η λευχαιμία, συνδέονται ιδιαίτερα με υψηλούς αριθμούς ηωσινόφιλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αυξημένα επίπεδα είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού στον όγκο ή στα ίδια τα καρκινικά κύτταρα.

Τι να κάνετε εάν τα επίπεδα των ηωσινόφιλων είναι υψηλά

Εάν τα επίπεδα των ηωσινόφιλων είναι υψηλότερα από το κανονικό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό. Πιθανότατα θα σας υποβάλλει σε πρόσθετες εξετάσεις για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία.

Για πολλούς, τα υψηλά ηωσινόφιλα οφείλονται σε διαχειρίσιμες καταστάσεις όπως αλλεργίες ή λοιμώξεις. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου τα αυξημένα επίπεδα είναι επίμονα και δεν μπορούν να εξηγηθούν από αυτούς τους παράγοντες, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για πιθανούς καρκίνους ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Συχνές ερωτήσεις

“Μπορούν να μειωθούν τα ηωσινόφιλα με φυσικό τρόπο;”

Ναι, τα επίπεδα των ηωσινόφιλων μπορούν μερικές φορές να μειωθούν φυσικά με τη διαχείριση των υποκείμενων παθήσεων.

Για παράδειγμα, η θεραπεία αλλεργιών με αντιισταμινικά ή η χρήση κορτικοστεροειδών για φλεγμονή μπορεί να βοηθήσει στηn μείωση των αυξημένων επιπέδων.

“Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τα υψηλά επίπεδα ηωσινόφιλων;”

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Εάν φταίει μια μόλυνση, μπορεί να συνταγογραφηθεί αντιπαρασιτική ή αντιβιοτική αγωγή. Για αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις, χρησιμοποιούνται συχνά κορτικοστεροειδή ή φάρμακα που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην περίπτωση του καρκίνου, θα χρειαστούν πολύ πιο εντατικές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Σύνοψη

Τα ηωσινόφιλα αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Είτε είναι αιτία λοιμώξεων και αλλεργιών, είτε πιο σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η ηωσινοφιλία άμεσα μέσω ιατρικής συμβουλής και κατάλληλης θεραπείας.

Πηγές: patientpower.info, verywellhealth.com, clevelandclinic.org, health.com, medicalnewstoday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved