ΥΓΕΙΑ

Μην κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση πριν ελέγξετε αυτές τις 3 κρίσιμες παραμέτρους

Γράφει η Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & το Μικροβίωμα, Πιστοποιημένη Health Coach - Conscious Fertility Institute ( Athens - London ) και επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life ΙΑΣΩ.

Όταν έχετε διαγνωσθεί με υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα, είναι δελεαστικό να βιαστείτε να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση ως το επόμενο βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να εκτιμηθούν πριν προχωρήσετε: Κατακερματισμός του DNA του σπέρματος, Οξειδωτικό Στρες (ROS) και βακτηριακές λοιμώξεις.

Ο μη έλεγχος αυτών των παραγόντων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας και να οδηγήσει ακόμη και σε επανειλημμένες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων επιτρέπει στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα.

1. Κατακερματισμός του DNA του σπέρματος (DFI)

Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος αναφέρεται στη θραύση ή τη βλάβη του DNA μέσα στα κύτταρα του σπέρματος. Ένας υψηλός δείκτης κατακερματισμού DNA (DFI) συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και αυξημένους κινδύνους αποβολής.

Διαβάστε περισσότερα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κατακερματισμό του DNA σπέρματος

Τι να κάνετε εάν ο δείκτης DFI είναι υψηλός; Εάν η εξέταση αποκαλύψει μέτριο (πάνω από 15%) ή υψηλό (πάνω από 30%) κατακερματισμό του DNA, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, οι τομάτες και τα μούρα. Τα αντιοξειδωτικά μαζί με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, chia, κόκκινα φασόλια) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Για διατροφή πτωχή σε Ωμέγα- 3 Λιπαρά Οξέα συνιστώ ανεπιφύλακτα το Fertilovit Omega 3, ένα ειδικό προϊόν σχεδιασμένο για την υποστήριξη της υγείας του σπέρματος με Ωμέγα-3 υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση της φλεγμονής και την προώθηση της υγιούς λειτουργίας των κυττάρων.

2. Οξειδωτικό Στρες / Αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS)

Τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) είναι εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, καταστρέφοντας τα κύτταρα του σπέρματος και το DNA τους, οδηγώντας σε αυξημένο DFI. ΤΤα αυξημένα επίπεδα ROS συνδέονται συχνά με κακή ποιότητα σπέρματος και χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη σύλληψη.

Πώς να καταπολεμήσετε τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες; Για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ROS, είναι απαραίτητη μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Για τρεις μήνες, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, όπως μούρα, σπανάκι, λάχανο και καρότα, καθώς και ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια), σπόρων (λιναρόσποροι, σπόροι chia), δημητριακών ολικής αλέσεως και λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα τρανς λιπαρά για να ελαχιστοποιήσετε τη φλεγμονή και να προστατεύσετε περαιτέρω την υγεία του σπέρματος.

Ως επιπλέον ενίσχυση, το Fertilovit M Plus με την πατενταρισμένη του φόρμουλα με κλινικά δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα, μπορεί να παρέχει στοχευμένη αντιοξειδωτική υποστήριξη με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το Συνένζυμο CoQ10, το σελήνιο, το λυκοπένιο και η L-καρνιτίνη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων ROS, στην προστασία του σπέρματος από την οξειδωτική βλάβη και τη μείωση του κατακερματισμού DFI.

3. Βακτηριακές λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις στην ανδρική αναπαραγωγική οδό μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, αυξημένα επίπεδα ROS και βλάβες του σπέρματος. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι μια κρυφή αιτία υπογονιμότητας, συμβάλλοντας στην κακή ποιότητα του σπέρματος και σε επανειλημμένες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πώς να προστατεύσετε το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα με φυσικό τρόπο: Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να υποστηριχθεί μέσω της διατροφής και των επιλογών του τρόπου ζωής. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το kimchi) βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και αναπαραγωγικού μικροβιώματος. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και η βρώμη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τροφοδότηση των ωφέλιμων βακτηρίων. Η μείωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι το κλειδί για την πρόληψη της υπερανάπτυξης των επιβλαβών βακτηρίων, ενώ η διατήρηση της ενυδάτωσης υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού. Διατηρώντας αυτή την ισορροπία, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να προστατεύσετε το σπέρμα από λοιμώξεις και να βελτιώσετε τη συνολική αναπαραγωγική υγεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές λοιμώξεις; Μετά από την αντιβίωση που θα λάβετε σύμφωνα με τα αποτελέσματα σας, στόχος σας είναι να ενισχύσετε το αναπαραγωγικό μικροβίωμα, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα. Το Menceive είναι ένα νέο στην Ελλάδα προϊόν με 2 στελέχη φιλικών βακτηρίων ειδικά για την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, επιστημονικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού και τη μείωση της φλεγμονής. Η ενσωμάτωση αυτού του εξειδικευμένου προϊόντος στη ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος και των συνολικών αποτελεσμάτων γονιμότητας.

Συμπέρασμα

Πριν υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση για ανδρική υπογονιμότητα, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε αυτές τις τρεις κρίσιμες παραμέτρους: Κατακερματισμός του DNA του σπέρματος, οξειδωτικό στρες και βακτηριακές λοιμώξεις. Η ανάληψη δράσης σε αυτά τα μέτωπα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, οπότε δώστε την απαραίτητη προσοχή και το χρόνο που απαιτείται για την βελτίωση και αντιμετώπιση τους.

Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & το Μικροβίωμα, Πιστοποιημένη Health Coach - Conscious Fertility Institute ( Athens - London ) και επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life ΙΑΣΩ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved