ΥΓΕΙΑ

Ποιους καρκίνους προκαλούν τα βακτήρια του στόματος

Τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Περισσότερα από δώδεκα είδη βακτηρίων έχουν συνδεθεί με 50% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για να διατηρούμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Richard Hayes, καθηγητής υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Το βούρτσισμα των δοντιών σας και το οδοντικό νήμα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, αλλά και να προστατεύσουν από τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου».

Ορισμένα από αυτά τα μικρόβια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρές λοιμώξεις των ούλων που μπορούν να καταστρέψουν το οστό της γνάθου και τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρία εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα που παρακολουθούσαν σχεδόν 160.000 Αμερικανούς από όλη τη χώρα, τα οποία εξέταζαν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα σάλιου που έδειχναν τον αριθμό και τους τύπους των βακτηρίων που ζουν στο στόμα τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ανθρώπους για 10 έως 15 χρόνια, για να καταγράψουν την ανάπτυξη τυχόν καρκίνων. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, 236 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα μικρόβια του στόματος των ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με εκείνα 458 ατόμων που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο.

Συνολικά, 13 είδη βακτηρίων φάνηκε ότι είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, δημιουργώντας ένα συνδυασμένο συνολικό αυξημένο κίνδυνο 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Όταν συνδυάστηκαν με πέντε άλλα είδη βακτηρίων που παρατηρούνται συχνά σε ασθένειες των ούλων, ο συνολικός κίνδυνος αυξήθηκε κατά 50%, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν νέα εικόνα για τη σχέση μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Soyoung Kwak, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής του NYU. «Αυτά τα βακτήρια μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για τους ειδικούς ώστε να εντοπίσουν όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο».

Η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τους μύκητες που απαντώνται φυσικά στο στόμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved