ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα δύο συμπτώματα που προβλέπουν την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου

Δύο βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μπορούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η ασθένεια και να υποδείξουν τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα δύο συμπτώματα είναι η θολή όραση και η δυσλειτουργία του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης ή/και του εντέρου και μπορούν να εμφανιστούν σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους τους ασθενείς στην αρχή της νόσου.

Όταν εμφανίζονται τόσο γρήγορα, οι ασθενείς «μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρότερη αναπηρία με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Δρ. João Pedro Gonçalves, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Bahia, στη Βραζιλία.

«Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς στον καθορισμό των αρχικών στρατηγικών θεραπείας και των πρωτοκόλλων παρακολούθησης», εξήγησε.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 195 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, των οποίων τα αρχικά συμπτώματα κατέγραψαν οι ερευνητές.

Η πορεία της υγεία τους παρακολουθήθηκε με τη χρήση της διευρυμένης κλίμακας κατάστασης αναπηρίας (Expanded Disability Status Scale - EDSS), ενός αναγνωρισμένου εργαλείου για τον υπολογισμό της αναπηρίας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ασθενείς με θολή όραση στην αρχή της διάγνωσής τους, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερα μακροπρόθεσμα λειτουργικά προβλήματα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αυτό το αρχικό σύμπτωμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς με δυσλειτουργία του σφιγκτήρα στην αρχή της ασθένειάς τους ήταν 24,5% πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν σοβαρή αναπηρία αργότερα, δήλωσαν οι Βραζιλιάνοι ερευνητές.

Δύο άλλα πρώιμα συμπτώματα -η οξεία παράλυση και το μούδιασμα- δεν συνδέθηκαν με επιδείνωση, αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα ορισμένων προηγούμενων μελετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι σαφές γιατί η θολή όραση και η δυσλειτουργία του σφιγκτήρα μπορεί να προαναγγέλλουν πιο επιθετική νόσο. Μια θεωρία είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αντανακλούν μεγαλύτερη βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί πώς τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις θεραπευτικές αποφάσεις, δήλωσε ο Gonçalves.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις αρχικές αποφάσεις για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο Gonçalves.

«Εντοπίζοντας νωρίς τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής αναπηρίας, ίσως μπορέσουμε να παρέμβουμε πιο επιθετικά και ενδεχομένως να αλλάξουμε την πορεία της νόσου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved