ΥΓΕΙΑ

Νευροψυχιατρικές και συμπεριφορικές παθήσεις στα παιδιά: Ο ρόλος τους βάρους της μητέρας

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με πολλά περιττά κιλά τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νευροψυχιατρικές και συμπεριφορικές παθήσεις, όπως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού  και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 3,6 εκατομμυρίων και πλέον ζευγαριών μητέρας-παιδιού που συμμετείχαν σε 42 επιδημιολογικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Curtin, το Πανεπιστήμιο Monash και μια ομάδα εθνικών ιδρυμάτων, διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά κατά 32%
  • διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαταραχής στο Φάσμα του Αυτισμού στα παιδιά (κατά 2,23 φορές)
  • αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς κατά 16%

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος της μητέρας πριν από τη σύλληψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ, Διαταραχής στο Φάσμα του Αυτισμού, διαταραχών συμπεριφοράς και ψυχωσικών διαταραχών, καθώς και με 30% αυξημένο κίνδυνο τόσο σε εξωτερικευμένα συμπτώματα, όσο και σε προβλήματα σχέσεων με συνομηλίκους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Bereket Duko από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αναφέρει ότι η μελέτη παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σωματικού βάρους της μητέρας στην ψυχική υγεία του παιδιού.

«Η μητρική παχυσαρκία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μια σειρά από δυσμενείς περιγεννητικές επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, θνησιγένεια, ενώ συνδέεται επίσης με μακροσωμία ή υψηλό βάρος γέννησης», λέει.

«Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώνοντας ότι και τα δύο συνδέονται σημαντικά με ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους, συγκεκριμένα με αυτισμό, ΔΕΠΥ και προβλήματα σχέσεων με συνομηλίκους. Δεδομένης της αύξησης των παγκόσμιων ποσοστών παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και του αυξανόμενου αριθμού παιδιών που αναγνωρίζονται με νευροδιαταραχές, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μητρικής παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία των παιδιών».

Στην Αυστραλία, περίπου ένας στους 150 ανθρώπους πάσχει από Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, ενώ πάνω από το 8% των παιδιών ηλικίας 4-11 ετών διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους οκτώ ανθρώπους ζει με παχυσαρκία.

Ο Δρ. Duko λέει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις που στοχεύουν τη διαχείριση του βάρους της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Οι προσπάθειες δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας της μητέρας θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό ορισμένων από τους κινδύνους νευροψυχιατρικών και συμπεριφορικών διαταραχών στα παιδιά», λέει ο Δρ. Duko.

«Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρεμβάσεις υγείας που προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής και το υγιές βάρος στους μελλοντικούς γονείς».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved