ΥΓΕΙΑ

Φυσική σύλληψη, εξωσωματική, παρένθετη μητρότητα: Ποια παρουσιάζει τις περισσότερες επιπλοκές

Οι παρένθετες μητέρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης από ό,τι άλλες έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Περίπου το 8% των παρένθετων μητέρων εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή σοβαρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού, αναφέρουν Καναδοί ερευνητές.

Συγκριτικά, μόνο το 2% των γυναικών που συλλαμβάνουν με φυσικό τρόπο και το 4% των γυναικών που συλλαμβάνουν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης αναπτύσσουν παρόμοιες επιπλοκές, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα μεταξύ των τριών διαφορετικών τύπων εγκυμοσύνης.

«Οι κλινικοί γιατροί που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων και ζευγαριών που χρειάζονται μια παρένθετη μητέρα για να δημιουργήσουν την οικογένειά τους, θα πρέπει να συμβουλεύουν όλα τα μέρη σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις αρχές της λοχείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Maria Velez από το Ινστιτούτο Κλινικών Υπηρεσιών Αξιολόγησης στο Κίνγκστον του Οντάριο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 863.000 γεννήσεις στο Οντάριο του Καναδά, μεταξύ 2012 και 2021. Σχεδόν το 98% των κυήσεων αφορούσε φυσική σύλληψη, 1,8% σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση και 0,1% παρένθετη μητέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος επιπλοκών είναι υψηλότερος για τις παρένθετες μητέρες, οι οποίες κινδύνευαν ειδικά από υψηλή αρτηριακή πίεση και αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Οι παρένθετες μητέρες ήταν επίσης πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καταλάβουμε γιατί οι παρένθετες μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών στην παρένθετη μητρότητα. Ωστόσο, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν ακολουθούνται πάντα αυστηρά», δήλωσε η Velez.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved