ΥΓΕΙΑ

Ποιοι καρκίνοι προκαλούν ανεξήγητη απώλεια βάρους

Bigstock

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας, ειδικά όταν συμβαίνει γρήγορα και χωρίς καμία αλλαγή στη διατροφή ή τη σωματική δραστηριότητα.

Ένα από τα πιθανά ερεθίσματα για μια τέτοια απώλεια βάρους είναι ο καρκίνος.

Αυτό το άρθρο διερευνά γιατί ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, τους τύπους καρκίνου που σχετίζονται περισσότερο με αυτό το σύμπτωμα και παραθέτει άλλες πιθανές αιτίες. Επιπλέον, επισημαίνει πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και διερευνά άλλα πρώιμα συμπτώματα καρκίνου.

Γιατί μερικές φορές ο καρκίνος προκαλεί απώλεια βάρους

Ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί στον καρκίνο για διάφορους λόγους και όλοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος επηρεάζει το σώμα.

Τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας καθώς αναπτύσσονται και εξαπλώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό μεταβολικό ρυθμό. Αυτή η διαδικασία καίει θερμίδες ακόμα και όταν το άτομο δεν ξοδεύει ενέργεια μέσω σωματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, ο καρκίνος μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που διαταράσσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης και του τρόπου με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει στον καρκίνο, παράγοντας χημικές ουσίες, που αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη του σώματος και μειώνουν το λίπος και την μυϊκή μάζα.

Οι αλλαγές της όρεξης είναι ένας ακόμα παράγοντας. Ορισμένοι καρκίνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κατανάλωσης ή σωστής πέψης των τροφών, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Τύποι καρκίνου που σχετίζονται περισσότερο με την απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι συχνά ένα πρώιμο σημάδι διαφόρων καρκίνων. Ακολουθούν οι τύποι καρκίνου, που σχετίζονται συχνότερα με την ανεξήγητη απώλεια βάρους:

  1. Καρκίνος παγκρέατος: Αυτός ο καρκίνος μπορεί να διαταράξει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, οδηγώντας σε υποσιτισμό και απώλεια βάρους.
  2. Καρκίνος στομάχου: Ο καρκίνος του στομάχου συχνά παρεμβαίνει στην όρεξη και την πέψη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.
  3. Καρκίνος οισοφάγου: Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να κάνει την κατάποση δύσκολη, γεγονός που μειώνει άμεσα την πρόσληψη τροφής.
  4. Καρκίνος πνεύμονα: Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα συχνά βιώνουν μεταβολικές αλλαγές, που προκαλούν απώλεια μυών.
  5. Καρκίνος ήπατος: Δεδομένου ότι το ήπαρ παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό, ο καρκίνος σε αυτό το όργανο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους.
  6. Καρκίνος παχέος εντέρου: Η απώλεια βάρους είναι συχνά ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά εάν προκαλεί πεπτικά προβλήματα ή μπλοκάρει το έντερο.
  7. Καρκίνος ωοθηκών: Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μειωμένη όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.
  8. Λέμφωμα: Το λέμφωμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, απώλεια βάρους και νυχτερινές εφιδρώσεις.
  9. Λευχαιμία: Καθώς η λευχαιμία επηρεάζει το αίμα και τον μυελό των οστών, μπορεί να προκαλέσει γρήγορη, ανεξήγητη απώλεια βάρους.
  10. Καρκίνος θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής ρυθμίζει τον μεταβολισμό και ο καρκίνος σε αυτόν τον αδένα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και απώλεια βάρους.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα καρκίνου

Η απώλεια βάρους συχνά συνοδεύεται από άλλα πρώιμα σημάδια καρκίνου, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο. Μερικά κοινά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση: Ο καρκίνος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά κουρασμένοι, ακόμη και με επαρκή ανάπαυση.
  • Πόνος: Ο επίμονος πόνος, ειδικά στα οστά ή στους μύες, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.
  • Δερματικές αλλαγές: Ανεξήγητες αλλαγές στην υφή, το χρώμα ή την εμφάνιση βλαβών ή πληγών, που δεν επουλώνονται, μπορεί να είναι σημάδι δερματικών ή άλλων καρκίνων.
  • Χρόνιος βήχας ή βραχνάδα: Ο επίμονος βήχας ή οι αλλαγές της φωνής μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης καρκίνου του πνεύμονα ή του λαιμού.
  • Εξογκώματα ή πρήξιμο: Ανεξήγητα εξογκώματα ή οιδήματα, ιδιαίτερα στους μαστούς, τον αυχένα ή τη βουβωνική χώρα, μπορεί να σηματοδοτούν ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του θυρεοειδούς και του λεμφώματος.
  • Δυσκολία στην κατάποση: Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του οισοφάγου ή του λαιμού.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να είναι διακριτικά ή να παραβλεφθούν εύκολα, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθούν, ιδιαίτερα εάν επιμένουν.

Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο καρκίνος είναι μια πιθανή αιτία ανεξήγητης απώλειας βάρους, αλλά πολλές άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του βάρους, όπως:

  • Υπερθυρεοειδισμός: Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής επιταχύνει τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε γρήγορη απώλεια βάρους.
  • Διαβήτης: Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να δυσκολέψει την λειτουργία του οργανισμού και να διασπάσει μυς και λίπος, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.
  • Λοιμώξεις: Χρόνιες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση ή ο HIV (AIDS) μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους.
  • Καταστάσεις ψυχικής υγείας: Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό για τυχόν ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν χάσετε περισσότερο από το 5% του σωματικού σας βάρους σε διάστημα 6-12 μηνών χωρίς σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τη σωματική σας δραστηριότητα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο 70 κιλών χάσει 3,5 κιλά ή περισσότερα χωρίς να προσπαθήσει, αυτό είναι “καμπανάκι” υγείας. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να ανακαλύψει τι προκαλεί την απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου ή άλλης σοβαρής πάθησης, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία.

Σύνοψη

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε άλλα πρώιμα σημάδια καρκίνου και να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό εάν έχετε σημαντική, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Με την κατάλληλη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να λάβετε πολύτιμες έγκαιρες παρεμβάσεις, εάν είναι απαραίτητο.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, cancerresearchuk.org, dana-farber.org, medicalnewstoday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved