Παιδική παχυσαρκία: Για ποιες ψυχιατρικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο
Ομάδα ιατρικών ερευνητών και ειδικών στη διαχείριση ασθενειών στην Κίνα, διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της σχιζοφρένειας στην ενήλικη ζωή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας ατόμων που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες μελέτες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όσο και στην ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να οδηγήσει και σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Για να το διαπιστώσουν, ανέλυσαν δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει ερευνητές που εργάζονταν στην Κοινοπραξία Ψυχιατρικής Γονιδιωματικής, μια μακροχρόνια προσπάθεια που αποσκοπεί στην αποκάλυψη των γενετικών βάσεων των ψυχιατρικών ασθενειών. Το ίδιο έκαναν και με δεδομένα που συγκέντρωσαν ερευνητές στο πλαίσιο της σύμπραξης FinnGen, η οποία είναι επίσης αφιερωμένη στη μελέτη κληρονομικών παθήσεων.
Οι ερευνητές αναζήτησαν περιπτώσεις ατόμων που ήταν παχύσαρκα ως παιδιά και εμφάνισαν προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενηλικίωση. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αναζήτησαν περιλάμβαναν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τη μείζονα κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη σχιζοφρένεια. Δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και οποιουδήποτε προβλήματος ψυχικής υγείας, εκτός από τη σχιζοφρένεια.
Οι ερευνητές περιγράφουν τα στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και τη σχιζοφρένεια στη μετέπειτα ζωή ως επιτακτικά και άμεσα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η παιδική παχυσαρκία ήταν ανεξάρτητη από την παχυσαρκία στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Δεν κατάφεραν να εντοπίζουν γιατί η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια αργότερα, εικάζουν ωστόσο ότι το υπερβολικό λίπος μπορεί με κάποιο τρόπο να αλλοιώσει τον εγκέφαλο όταν αυτός βρίσκεται ακόμη στα στάδια της ανάπτυξης.
Σε μια άλλη ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν παχύσαρκοι ως παιδιά αλλά έγιναν παχύσαρκοι ως ενήλικες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία με τη θέσπιση πολιτικών ή προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης που αποσκοπούν στην αποτροπή του να γίνουν τα παιδιά υπέρβαρα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.