ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση, άνοια και καφές: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ερευνητές στον τομέα δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ningxia, στην Κίνα, διαπίστωσαν μέσω ανάλυσης δεδομένων υγείας, ότι οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση που πίνουν τακτικά καφέ, κινδυνεύουν λιγότερο με άνοια από ό,τι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ ή τσαγιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει την υγεία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Και οι δύο παράγοντες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία εγγεγραμμένων στη βρετανική Biobank για να διαπιστώσουν αν συνδέεται άμεσα η κατανάλωση αφεψημάτων με καφεΐνη με την άνοια.

Οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και της μείωσης του κινδύνου άνοιας. Εξέτασαν επίσης και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, όπως το αν οι άνθρωποι είχαν καρδιακές παθήσεις ή άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.

Βρήκαν επίσης αυτό που περιγράφουν ως συσχέτιση μεταξύ των ατόμων με υπέρταση που έπιναν επίσης τακτικά καφέ ή τσάι. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έπιναν μισό έως ένα φλιτζάνι καθημερινά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που δεν έπιναν κανένα από τα δύο ροφήματα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το είδος του καφέ που καταναλώνει κάποιος, έκανε τη διαφορά. Τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν όσοι άλεθαν μόνοι τους κόκκους καφέ.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη από άτομα με υπέρταση και η μείωση της φλεγμονής που συνεπάγεται, είναι πιθανότατα οι λόγοι για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του κινδύνου άνοιας σε υπερτασικούς ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved