ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Έχουμε μπει στην εποχή του χρόνου που οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ευρέως.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε όμως τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19;

Το «πρόβλημα» με το κρυολόγημα, τη γρίπη και τον COVID-19 είναι ότι τα συμπτώματα μοιάζουν.

Ένα κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστεί με βήχα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και κόπωση, ενώ η γρίπη μπορεί να περιλαμβάνει όλα αυτά τα συμπτώματα συν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, πόνους στο σώμα και κόπωση.

Εν τω μεταξύ, ο COVID μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, σε συνδυασμό με απώλεια γεύσης ή όσφρησης, διάρροια, ναυτία και έμετο ή δύσπνοια.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά.

Τα συμπτώματα του COVID διαρκούν από δύο έως 14 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους και μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Κινδυνεύουν κάποιοι περισσότερο από άλλους να εκδηλώσουν κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19;

Οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα παιδιά και οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, παθήσεις των πνευμόνων ή των νεφρών, μεταβολικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κάποια φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να θέσουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες.

Εάν ταξιδεύετε, να θυμάστε ότι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης στον τόπο προορισμού σας μπορεί να είναι διαφορετική από τον τόπο κατοικίας σας.

Ενημερωθείτε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τα εμβόλια που απαιτούνται στη χώρα προορισμού σας.

Εάν διατρέχετε μέσο κίνδυνο για οποιονδήποτε από αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς, ακολουθήστε τις οδηγίες εμβολιασμού για τη γρίπη και τον COVID.

Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο λόγω άλλων παθήσεων ή προβλημάτων υγείας, θα πρέπει να συζητήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ποια στρατηγική πρόληψης είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να προστατευτείτε από όλους αυτούς τους ιούς, πλένετε συχνά τα χέρια σας, καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, φτερνίζεστε στον αγκώνα σας, φοράτε μάσκα όταν χρειάζεται, καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πάγκοι, πόμολα, χερούλια τουαλέτας), ενυδατώνεστε και ξεκουράζεστε όταν χρειάζεται.

Πηγή: Healthday

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved