ΥΓΕΙΑ

Τι σημάδια θα δείτε στα δάχτυλα αν ανέβει ψηλά η χοληστερίνη

Bigstock

Τα ξανθώματα είναι λιπαρές εναποθέσεις που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα και συνήθως συνδέονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι ένας ορατός δείκτης διαταραχών του μεταβολισμού των λιπιδίων, σηματοδοτώντας υποκείμενα ζητήματα υγείας, όπως η υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τον σχηματισμό ξανθωμάτων, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τις θεραπευτικές επιλογές και τη σύνδεση μεταξύ της χοληστερόλης και αυτών των δερματικών βλαβών.

Τι είναι τα ξανθώματα

Το ξάνθωμα είναι μια κιτρινωπή εναπόθεση χοληστερόλης, που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα, συχνά σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων, των γονάτων, των ποδιών, των χεριών και ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια (ξανθελάσμα). Τα ξανθώματα συνδέονται συνήθως με διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων, όπου το σώμα πασχίζει να διασπάσει και να αποβάλει την περίσσεια χοληστερόλης, οδηγώντας σε συσσώρευσή της στο δέρμα.

Η χοληστερόλη παίζει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό ξανθωμάτων. Τα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακή” χοληστερόλη) ή λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) στην κυκλοφορία του αίματος συμβάλλουν στη συσσώρευση λιπών στο δέρμα, προκαλώντας την ανάπτυξη ξανθωμάτων.

Αιτίες και συμπτώματα ξανθώματος

Τα ξανθώματα προκαλούνται κυρίως από διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων -όπως η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και το νεφρωσικό σύνδρομο- είναι συχνοί ένοχοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ξανθώματα μπορεί να υποδηλώνουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης από νεαρή ηλικία.

Τα συμπτώματα του ξανθώματος περιλαμβάνουν:

  • Κιτρινωπά, ανυψωμένα μπαλώματα ή οζίδια στο δέρμα
  • Απαλή έως σφριγηλή υφή, ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία στο σώμα
  • Ανώδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση εάν εντοπίζεται σε αρθρώσεις ή περιοχές συχνής κίνησης.

Πώς είναι τα ξανθώματα στο χέρι

Τα τενοντιακά ξανθώματα (tendon xanthomas) όπως ονομάζονται, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ξανθώματος που εμφανίζεται στους τένοντες, ιδιαίτερα γύρω από τον αχίλλειο τένοντα, τα χέρια και τα δάχτυλα.

Αυτά τα ξανθώματα συχνά συνδέονται με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και μπορεί να περιορίσουν την κίνηση ή να προκαλέσουν δυσφορία. Τα τενοντιακά ξανθώματα είναι σταθερές, οζώδεις μάζες που αναπτύσσονται λόγω παρατεταμένων αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα ξάνθωμα;

Ναι, τα ξανθώματα μπορούν να αφαιρεθούν με διάφορες ιατρικές διαδικασίες, αλλά η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της υψηλής χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επανεμφάνισής τους. Οι θεραπείες για την αφαίρεση του ξανθώματος περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία με λέιζερ: Βοηθά στη διάσπαση και την απομάκρυνση των λιπών.
  • Κρυοθεραπεία: Παγώνει και εξαφανίζει τα ξανθώματα.
  • Χειρουργική εκτομή: Αφαιρεί πλήρως τις βλάβες, ειδικά για μεγαλύτερα ή επίμονα ξανθώματα.

Η διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης μέσω φαρμακευτικής αγωγής, όπως οι στατίνες, και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι το κλειδί για την πρόληψη του σχηματισμού νέων ξανθωμάτων.

Τι άλλα συμπτώματα συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη συχνά εκδηλώνεται χωρίς εμφανή συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση χωρίς τακτικές εξετάσεις υγείας. Ωστόσο, εκτός από την ανάπτυξη ξανθωμάτων, άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Στηθάγχη (πόνος στο στήθος), που προκύπτει από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά λόγω συσσώρευσης πλάκας
  • Κόπωση και δύσπνοια κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
  • Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σοβαρές περιπτώσεις λόγω φραγμένων αρτηριών.

Σύνοψη

Τα ξανθώματα είναι μια σαφής ένδειξη αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων. Η αναγνώριση και η θεραπεία αυτών των βλαβών όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος αλλά και μειώνει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Αντιμετωπίζοντας τόσο τις καλλυντικές όσο και τις ιατρικές πτυχές των ξανθωμάτων, τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν καλύτερη συνολική υγεία. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι και η σωστή διαχείριση της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ξανθωμάτων και των σχετικών επιπλοκών.

Πηγές: webmd.com, medicalnewstoday.com, emedicine.medscape.com, dermnetnz.org, mountsinai.org, bhf.org.uk

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved