ΥΓΕΙΑ

Η ποσότητα άσκησης που αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και ο πρόωρος θάνατος.

Σύμφωνα με νέα νορβηγική ανάλυση μελετών, 40 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, μπορεί να αντισταθμίσει 10 ώρες ακινησίας.

Στις μελέτες αυτές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2020, συμμετείχαν συνολικά 44.370 άτομα από τέσσερις χώρες τα οποία φορούσαν ρολόι καταγραφής σωματικής δραστηριότητας (fitness tracker).

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθιστά και δεν ασκούνταν τακτικά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Τα άτομα που κάνουν περίπου 30-40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κινδύνου θανάτου από εκείνα που δεν περνούν πολύ χρόνο καθισμένα», εξήγησαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι ότι βασίστηκε σε αντικειμενικά δεδομένα από ρολόγια σωματικής δραστηριότητας και όχι σε πληροφορίες που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με την έκδοση των Κατευθυντήριων Γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2020 για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά, που συγκεντρώθηκαν από 40 επιστήμονες σε έξι ηπείρους.

«Όπως τονίζουν αυτές οι οδηγίες, κάθε σωματική δραστηριότητα μετράει και οποιαδήποτε ποσότητα είναι καλύτερη από το τίποτα», δήλωσε ο ερευνητής της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας του πληθυσμού Εμμανουήλ Σταματάκης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

«Οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να προστατεύσουν την υγεία τους και να αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες της σωματικής αδράνειας» πρόσθεσε.

Η έρευνα είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι οποίες συνιστούν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved