ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός, παιδικό άσθμα και μικροβίωμα εντέρου: Πώς συνδέονται

Ο θηλασμός κατά το πρώτο έτος της ζωής των βρεφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος, καθώς αποικίζει το σώμα τους με ένα υγιές μείγμα μικροβίων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι ο θηλασμός πέραν των τριών μηνών υποστήριξε τη σταδιακή ωρίμανση του μικροβιώματος του εντέρου του μωρού.

Αντίθετα, η διακοπή του θηλασμού νωρίτερα από τους τρεις μήνες διαταράσσει την ανάπτυξη του μικροβιώματος και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προσχολικού άσθματος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το μητρικό γάλα περιέχει σύνθετα σάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο των βρεφών.

Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη ενός διαφορετικού συνόλου βακτηρίων. Ενώ πολλά βακτήρια που αναπτύσσονται στο γάλα αναπτύσσονται τελικά σε όλα τα μωρά, η πρώιμη άφιξή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Ακριβώς όπως ένας βηματοδότης ρυθμίζει το ρυθμό της καρδιάς, ο θηλασμός και το ανθρώπινο γάλα καθορίζουν το ρυθμό και την αλληλουχία για τον μικροβιακό αποικισμό στο έντερο και τη ρινική κοιλότητα του βρέφους, διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία αυτή γίνεται με ομαλό και έγκαιρο τρόπο», δήλωσε η ερευνήτρια Liat Shenhav, υπολογιστική βιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman της Νέας Υόρκης.

«Η υγιής ανάπτυξη του μικροβιώματος δεν έχει να κάνει μόνο με την ύπαρξη των σωστών μικροβίων. Πρέπει επίσης να φτάνουν με τη σωστή σειρά και τη σωστή στιγμή», πρόσθεσε η Shenhav.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ροή των μικροβίων στο έντερο και τη μύτη βρεφών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Τα στοιχεία προέρχονταν από ένα μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία, στο οποίο συμμετείχαν 3.500 παιδιά από τον Καναδά.

Διαπίστωσαν ότι ένα είδος βακτηρίων που ονομάζεται Ruminococcus gnavus εμφανίζεται πολύ νωρίτερα στο έντερο των παιδιών που απογαλακτίστηκαν νωρίς από το μητρικό γάλα.

Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στο σχηματισμό και τη διάσπαση της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που έχει συνδεθεί με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Ως αποτέλεσμα, το μικροβίωμα ενός βρέφους παίζει στην πραγματικότητα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η διάρκεια του θηλασμού έπαιξε ισχυρό ρόλο στο μικροβίωμα του βρέφους, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση σε καπνό ή αντιβιοτικά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που έδειξε ότι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο άσθματος είναι η διαμόρφωση του μικροβιώματος του μωρού.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη βαθιά επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους και τον ουσιαστικό ρόλο του θηλασμού στην υποστήριξη της αναπνευστικής υγείας», δήλωσε ο Shenhav. «Αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές επιδράσεις του μητρικού γάλακτος, όπως καταδεικνύεται σε αυτή τη μελέτη, στοχεύουμε να ενημερώσουμε τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τον απογαλακτισμό από το μητρικό γάλα με βάση τα δεδομένα».

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη του άσθματος σε παιδιά που δεν μπορούν να θηλάσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες», πρόσθεσε ο Shenhav.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved