ΥΓΕΙΑ

Ποιος επιθετικός καρκίνος ξεκινάει σαν απλό σπυράκι στο μάτι

Bigstock

Το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι ένας σπάνιος και επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος.

Προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο. Εντοπίζεται πιο συχνά στα βλέφαρα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και αλλού στο σώμα. Αν και το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι σχετικά ασυνήθιστο, είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματά του, λόγω της επιθετικής φύσης του και της πιθανότητας εξάπλωσής του σε άλλα μέρη του σώματος.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι το σμηγματογόνο καρκίνωμα, τα συμπτώματα και τις αιτίες του, τις θεραπευτικές επιλογές και τις προοπτικές του ασθενούς.

Τι είναι το σμηγματογόνο καρκίνωμα

Το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, που αναπτύσσεται στους σμηγματογόνους (ελαιώδεις) αδένες του δέρματος.

Αυτοί οι αδένες βρίσκονται κυρίως στους θύλακες των τριχών, αλλά υπάρχουν και σε άλλα μέρη του σώματος. Το σμηγματογόνο καρκίνωμα εμφανίζεται συχνά στα βλέφαρα λόγω της αφθονίας των σμηγματογόνων αδένων σε αυτήν την περιοχή, καθιστώντας το έναν υποτύπο γνωστό ως “καρκίνωμα μεϊβομιανούς αδένα”, όταν εμφανίζεται εκεί. Αν και μπορεί αρχικά να μοιάζει με διάφορες καλοήθεις παθήσεις, όπως το κριθαράκι ή το χαλάζιο στο μάτι, το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι πολύ πιο σοβαρό και απαιτεί ιατρική φροντίδα. Είναι σπάνιο αλλά επιθετικό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια του σμηγματογόνου καρκινώματος

Συμπτώματα

  • Ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή οζίδιο, συχνά στο βλέφαρο, που μπορεί να μοιάζει με κριθαράκι ή χαλάζιο στο μάτι.
  • Επίμονο πρήξιμο ή πάχυνση του βλεφάρου.
  • Κιτρινωπά ή κοκκινωπά εξογκώματα που δεν επουλώνονται.
  • Απώλεια βλεφαρίδων κοντά στην πληγείσα περιοχή.
  • Πληγή ή αιμορραγία στο σημείο.

Αυτοί οι όγκοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής ή τον κορμό, όπου εμφανίζονται ως σταθερά, ακανόνιστα εξογκώματα που συχνά συγχέονται με “αθώες”, καλοήθεις βλάβες.

Αίτια

Η ακριβής αιτία του σμηγματογόνου καρκινώματος είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου:

  • Γενετική προδιάθεση: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική τάση να αναπτύξουν σμηγματογόνο καρκίνωμα, ιδιαίτερα εκείνοι με παθήσεις, όπως το σύνδρομο Muir-Torre.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία: Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για άλλους καρκίνους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σμηγματογόνων καρκινώματος.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Ηλικία και φύλο: Το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Ποιες άλλες καταστάσεις προκαλούν εξογκώματα στα βλέφαρα

Το σμηγματογόνο καρκίνωμα μπορεί συχνά να διαγνωστεί λανθασμένα ως άλλες καλοήθεις παθήσεις, που επηρεάζουν τα βλέφαρα, όπως:

  • Χαλάζιο: Ένα κοινό καλοήθες εξόγκωμα που σχηματίζεται όταν φράσσεται ένας αδένας ελαίου στο βλέφαρο.
  • Κριθαράκι: Λοίμωξη των αδένων ελαίου που προκαλεί ένα επώδυνο, κόκκινο εξόγκωμα.
  • Βλεφαρίτιδα: Φλεγμονή του βλεφάρου που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πρήξιμο.
  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος, που μπορεί να αναπτυχθεί στο βλέφαρο, αλλά είναι λιγότερο επιθετικός από το σμηγματογόνο καρκίνωμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το σμηγματογόνο καρκίνωμα

Η θεραπεία για το σμηγματογόνο καρκίνωμα συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση:

  • Εκτομή: Ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά με ένα περιθώριο υγιούς ιστού, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραμείνουν καρκινικά κύτταρα.
  • Επέμβαση τύπου Mohs: Μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική, όπου αφαιρούνται λεπτά στρώματα δέρματος και εξετάζονται στο μικροσκόπιο μέχρι να μην εντοπιστούν καρκινικά κύτταρα. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για το σμηγματογόνο καρκίνωμα, ιδιαίτερα στα βλέφαρα και το πρόσωπο.
  • Ακτινοθεραπεία: Σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή ή ο όγκος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία για τη συρρίκνωσή του.
  • Κρυοθεραπεία: Αυτό περιλαμβάνει την κατάψυξη καρκινικών κυττάρων, αν και χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για ένα σμηγματογόνο καρκίνωμα.

Η παρακολούθηση είναι κρίσιμη, καθώς αυτός ο καρκίνος έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων και των απομακρυσμένων οργάνων.

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με σμηγματογόνο καρκίνωμα

Η πρόγνωση για τα άτομα με σμηγματογόνο καρκίνωμα ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και τη θέση του όγκου, εάν έχει εξαπλωθεί και πόσο γρήγορα διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία γενικά οδηγούν σε καλύτερη πρόγνωση.

Ωστόσο, λόγω της επιθετικής φύσης του, το σμηγματογόνο καρκίνωμα μπορεί να υποτροπιάσει ή να δώσει μετάσταση σε άλλες περιοχές, όπως λεμφαδένες ή εσωτερικά όργανα. Τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης εξέτασης είναι απαραίτητα για τη διαχείριση της κατάστασης και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Σύνοψη

Το σμηγματογόνο καρκίνωμα είναι μια σοβαρή αλλά σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, που προσβάλλει συχνότερα τα βλέφαρα. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία είναι το κλειδί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, καθώς αυτός ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός και έχει την τάση να εξαπλώνεται. Αν και μπορεί να μοιάζει με καλοήθεις καταστάσεις, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Με χειρουργική επέμβαση και τακτική παρακολούθηση, πολλοί ασθενείς διαχειρίζονται αποτελεσματικά το σμηγματογόνο καρκίνωμα.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, clevelandclinic.org, aad.org, cancerresearchuk.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved