ΥΓΕΙΑ

Τι απορρυπαντικά πλυντηρίου να διαλέξετε αν σας προκαλούν έκζεμα

Bigstock

Για τα άτομα με έκζεμα, η επιλογή του σωστού απορρυπαντικού πλυντηρίου είναι απαραίτητη για την πρόληψη εξάρσεων και ερεθισμού του δέρματος.

Ορισμένες χημικές ουσίες και συστατικά σε απορρυπαντικά μπορούν να επιδεινώσουν το ευαίσθητο δέρμα, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την επιλογή προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για άτομα επιρρεπή σε έκζεμα ή αλλεργίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα συστατικά των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων που επηρεάζουν το δέρμα, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό και θα προσφέρουμε συμβουλές, για καλύτερη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Ποια συστατικά απορρυπαντικών πλυντηρίου μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα

Ορισμένα κοινά συστατικά στα απορρυπαντικά πλυντηρίου είναι γνωστό ότι ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα, ειδικά για άτομα με έκζεμα. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν:

  • Αρώματα: Τα συνθετικά αρώματα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ερεθισμού του δέρματος. Μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στα ρούχα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος.
  • Συντηρητικά: Ορισμένα συντηρητικά, όπως η μεθυλισοθειαζολινόνη (MIT) και η βενζισοθειαζολινόνη, συνδέονται με τη δερματίτιδα εξ επαφής και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος.
  • Βαφές: Πολλά απορρυπαντικά ρούχων περιέχουν τεχνητές βαφές, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
  • Τασιενεργά: Συστατικά όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS) βοηθούν τα απορρυπαντικά να διασπούν τα έλαια και τους ρύπους, αλλά μπορούν να “στεγνώσουν” το δέρμα από φυσικά έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό.
  • Ένζυμα: Αν και προστίθενται στα απορρυπαντικά, για να καλύτερη διάσπαση των λεκέδων πρωτεΐνης, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Το απορρυπαντικό ρούχων επηρεάζει το έκζεμα;

Ναι, το απορρυπαντικό ρούχων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το έκζεμα.

Τα υπολείμματα απορρυπαντικού που μένουν στα ρούχα, τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, ειδικά εάν το απορρυπαντικό περιέχει σκληρές χημικές ουσίες ή αρώματα. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό και ερυθρότητα, τα οποία είναι κοινά συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής. Η επιλογή ενός απαλού απορρυπαντικού σχεδιασμένου για ευαίσθητο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων.

Με τι πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας εάν έχετε έκζεμα

Εάν έχετε έκζεμα, θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας με απορρυπαντικά που είναι απαλλαγμένα από αρώματα, βαφές και σκληρές χημικές ουσίες.

Τα υποαλλεργικά απορρυπαντικά, που έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα, είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν ακόμη και προϊόντα με ειδική σήμανση για δέρμα με έκζεμα ή αλλεργία, τα οποία έχουν υποβληθεί σε δερματολογικές δοκιμές, για να διασφαλιστεί, ότι είναι ασφαλή για χρήση σε άτομα με δερματικές παθήσεις.

Επιπλέον, η χρήση ενός κύκλου διπλού ξεβγάλματος κατά την πλύση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων απορρυπαντικού, που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα.

Πώς να επιλέξετε απορρυπαντικό ρούχων για δέρμα με έκζεμα και αλλεργίες

  • Χωρίς άρωμα: Επιλέξτε απορρυπαντικά χωρίς άρωμα, για να αποφύγετε τον ερεθισμό που προκαλείται από συνθετικά αρώματα.
  • Χωρίς βαφές: Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν τεχνητές βαφές, καθώς αυτές μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα.
  • Υποαλλεργικό: Αναζητήστε απορρυπαντικά με την ένδειξη “υποαλλεργικό” ή “για ευαίσθητο δέρμα”. Αυτά ελέγχονται συχνά για χρήση σε ευαίσθητο δέρμα και είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες.
  • Απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον ή φυτικά απορρυπαντικά: Τα απορρυπαντικά που παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά είναι συχνά πιο ήπια για το δέρμα. Οι επιλογές με βάση τα φυτά συνήθως αποφεύγουν τις συνθετικές χημικές ουσίες, που μπορούν να επιδεινώσουν το έκζεμα.
  • Πλύση χωρίς μαλακτικό: Τα μαλακτικά υφασμάτων συχνά περιέχουν πρόσθετα χημικά και αρώματα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα με τάση για έκζεμα.

Συμβουλές πλύσης ρούχων πλυντηρίου για άτομα με έκζεμα

Εκτός από την επιλογή του σωστού απορρυπαντικού, η υιοθέτηση κάποιων συνηθειών πλύσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του εκζέματος:

  • Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού: Αποφύγετε τη χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού, καθώς μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα ρούχα σας, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
  • Ξεβγάλτε σχολαστικά: Η χρήση ενός επιπλέον κύκλου ξεβγάλματος διασφαλίζει ότι τυχόν απορρυπαντικό που έχει απομείνει θα ξεπλυθεί πλήρως, μειώνοντας την πιθανότητα ερεθισμού.
  • Πλένετε τα νέα ρούχα πριν τα φορέσετε: Τα καινούργια ρούχα συχνά περιέχουν χημικές ουσίες από την κατασκευή τους, όπως βαφές και συντηρητικά. Το πλύσιμο τους πριν από τη χρήση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των ερεθιστικών.
  • Πλένετε συχνά κλινοσκεπάσματα και πετσέτες: Τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα και μπορεί να συσσωρεύσουν ιδρώτα, νεκρά κύτταρα του δέρματος και υπολείμματα απορρυπαντικού. Το τακτικό πλύσιμο με απορρυπαντικό φιλικό προς το έκζεμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ερεθισμού του δέρματος.

Σύνοψη

Η διαχείριση του εκζέματος περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την απλή επιλογή των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης. Επεκτείνεται επίσης στην επιλογή απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων, που δεν θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Η αποφυγή σκληρών χημικών, αρωμάτων και βαφών είναι ζωτικής σημασίας όταν επιλέγετε ένα απορρυπαντικό και η υιοθέτηση ήπιων συνηθειών πλύσης μπορεί να προστατεύσει περαιτέρω το ευαίσθητο δέρμα. Με το κατάλληλο απορρυπαντικό και φροντίδα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έξαρσης του εκζέματος και να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Πηγές: nationaleczema.org, everydayhealth.com, myeczemateam.com, nationaleczema.org, gladskin.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved