ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι από τις πλαστικές αλλά και τις χάρτινες συσκευασίες φαγητού

Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες εισχωρούν στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία συσκευασίας.

Από αυτές, οι 79 είναι είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις και ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα τη συσχέτισή τους με συγκεκριμένες ασθένειες. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν πως ο κατάλογος με τις χημικές αυτές ουσίες που συνέταξαν, μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική έρευνα για τους κινδύνους για την υγεία.

«Υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μούνκε, μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Και αυτές οι χημικές ουσίες διαρρέουν από τις συσκευασίες» σημείωσε.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το τρόφιμο. Το πόσες χημικές ουσίες –και σε ποιες ποσότητες– εξαρτάται από τον τύπο της συσκευασίας και τον τύπο του τροφίμου. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη διαρροή χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Επίσης, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή οξύτητα τείνουν επίσης να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τη συσκευασία τους, όπως και τα τρόφιμα που μπαίνουν σε μικρότερα δοχεία – όσο πιο στενό είναι το δοχείο, τόσο μεγαλύτερη επαφή έχει με το τρόφιμο που βρίσκεται μέσα.

Οι επιστήμονες έκαναν μια καταγραφή των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων ή στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και στη συνέχεια έψαξαν σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων ιστών για στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες είχαν ανιχνευθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι οι (κυρίως) πλαστικές συσκευασίες προσθέτουν χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας, αλλά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης για τον άνθρωπο», δήλωσε ο Τόμας Ζέλλερ, ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη ότι επιβλαβείς χημικές ουσίες – σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες – εισέρχονται στον ανθρώπινο πληθυσμό» συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες χημικές ουσίες που διαρρέουν από τις συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από τα πλαστικά, αλλά όχι όλες.

«Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και το χαρτόνι», δήλωσε η ερευνήτρια. «Και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψουμε».

Ο Έρικ Σέα, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Χημείας, ενός εμπορικού ομίλου χημικών, σημείωσε ότι τα μέλη του κάνουν εκτεταμένες επιστημονικές αναλύσεις για να επαληθεύσουν την ασφάλεια των υλικών τους. «Η έκθεση αναφέρεται σε ευρείες κατηγορίες χημικών προϊόντων, καθένα από τα οποία έχει μοναδικές χρήσεις και προφίλ, οπότε είναι προβληματικό να τα βάλουμε όλα στην ίδια κατηγορία», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερες δοκιμές των συσκευασιών τροφίμων και για περαιτέρω κανονισμούς σχετικά με το τι θεωρείται ασφαλές να τοποθετείται μέσα σε αυτές.

«Πρέπει να σκεφτούμε εποικοδομητικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των υλικών. Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει» κατέληξε η επιστήμονας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved