ΥΓΕΙΑ

Παιδικό τραύμα: Πώς αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο προβλημάτων υγείας

Η στέρηση, η παραμέληση και η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

«Το άγχος εμπλέκεται σε εννέα από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. George Slavich, διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Έρευνας του Άγχους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

«Είναι καιρός να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό το στατιστικό στοιχείο και να αρχίσουμε τον έλεγχο για το άγχος σε όλες τις κλινικές για παιδιά και ενήλικες σε εθνικό επίπεδο».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 2.100 συμμετέχοντες σε μακροχρόνια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.

Εξέτασαν διάφορα παιδικά τραύματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, όπως οικονομική δυσπραγία, κακοποίηση, παραμέληση, συχνές μετακινήσεις, διαβίωση χωριστά από τους γονείς και ένταξη σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν επίσης δείγματα που επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν 25 διαφορετικούς βιοδείκτες ασθενειών και δήλωσαν αν είχαν διαγνωστεί με 20 σοβαρές παθήσεις υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε άνδρες και γυναίκες αυξανόταν ανάλογα με το βαθμό στρες που είχαν βιώσει ως παιδιά.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιπτώσεις του στρες διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το παιδικό στρες έτεινε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μεταβολισμό των γυναικών από ό,τι των ανδρών.

Από την άλλη, η συναισθηματική κακοποίηση και η παραμέληση φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών από ό,τι των γυναικών όσον αφορά τις διαταραχές του αίματος, τα ψυχικά και συμπεριφορικά προβλήματα και τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης του ιστορικού του στρες στον ιατρικό φάκελο ενός ατόμου, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα ο μελλοντικός κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, δήλωσε ο Slavich.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει σημαντικό στρες ή τραύμα στην αρχή της ζωής τους δεν αξιολογούνται ποτέ. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου για στρες. Μας οδηγούν επίσης πέρα από μια προσέγγιση ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους και προς μια ιατρική ακριβεία με βάση το φύλο και το συγκεκριμένο προφίλ στρες των ασθενών».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved