ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Τι ξέρουμε για την περίοδο 2024-2025 – Πώς να προστατευθείτε

Bigstock

Η περίοδος εποχικής γρίπης 2024-2025 πλησιάζει και μαζί της έρχεται η ετήσια πρόκληση να παραμείνουμε υγιείς και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού.

Κάθε χρόνο, η σύνθεση των εμβολίων κατά της γρίπης ενημερώνεται, για να αντικατοπτρίζει τα πιο διαδεδομένα στελέχη που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Η λήψη προληπτικών μέτρων για την προετοιμασία για την περίοδο της γρίπης είναι απαραίτητη για την προστασία του εαυτού σας και των άλλων.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στο τι είναι γνωστό για την επερχόμενη περίοδο γρίπης 2024-2025, πώς να προετοιμαστείτε γι' αυτήν, τι να κάνετε με τα πρώτα σημάδια συμπτωμάτων γρίπης και στρατηγικές, για να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

Τι γνωρίζουμε για την περίοδο γρίπης 2024-2025

Κάθε εποχή γρίπης φέρνει νέα στελέχη του ιού, καθιστώντας κρίσιμη την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων.

Για τη σεζόν 2024-2025, οι υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, συνιστούν εμβόλια προσαρμοσμένα για προστασία από τα πιο πιθανά κυρίαρχα στελέχη. Το εκάστοτε εμβόλιο γρίπης στοχεύει συγκεκριμένα στελέχη γρίπης Α και Β, με βάση προβλέψεις από δεδομένα παγκόσμιας επιτήρησης. Το εμβόλιο συνήθως περιλαμβάνει:

  • Δύο στελέχη της γρίπης Α (Η1Ν1 και Η3Ν2).
  • Δύο στελέχη της γρίπης Β (είτε από τη γενεαλογία Victoria είτε από την Yamagata).

Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τη γρίπη και να βοηθήσετε στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών στην κοινότητα.

Πώς να προετοιμαστείτε για την περίοδο της γρίπης

Ο εμβολιασμός είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της γρίπης.

Συνιστάται σε όλους όσοι είναι 6 μηνών και άνω, ειδικά όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο (παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας), να λαμβάνουν το εμβόλιο γρίπης μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο. Το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να παρέχει πλήρη προστασία, επομένως ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι κλειδί.

Άλλα προληπτικά βήματα:

  • Προμηθευτείτε τα απαραίτητα όπως χαρτομάντιλα, απολυμαντικά χεριών και αντιπυρετικά φάρμακα.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, με τακτική άσκηση και με αρκετό ύπνο.
  • Τήρηση καλής υγιεινής πλένοντας συχνά τα χέρια, καλύπτοντας το στόμα σε βήχα και φτέρνισμα και αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα.

Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι στο πρώτο σημάδι γρίπης

Όταν παρατηρήσετε πρώιμα συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο ή πόνους στο σώμα, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα για να ελαχιστοποιήσετε τη σοβαρότητα της ασθένειας:

Τι να κάνετε

  • Ξεκουραστείτε: Μείνετε σπίτι, ξεκουραστείτε και αποφύγετε τις επίπονες δραστηριότητες.
  • Ενυδάτωση: Πίνετε πολλά υγρά, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Λάβετε αντιικά φάρμακα, εάν συνταγογραφούνται: Εάν διαγνωστείτε έγκαιρα, τα αντιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης.
  • Παρακολουθήστε τα συμπτώματα: Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι να μην κάνετε

  • Αγνοήστε τα συμπτώματα: Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια ή επιπλοκές.
  • Πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο: Για να αποφύγετε τη διάδοση της γρίπης, αποφύγετε τους δημόσιους χώρους μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού σας χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Πώς να αποφύγετε να αρρωστήσετε κατά την περίοδο της γρίπης

Εκτός από τον εμβολιασμό, πολλά προληπτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τη γρίπη:

  • Πρακτικές καλής προσωπικής υγιεινής: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από βήχα, φτέρνισμα ή επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες σε δημόσιους χώρους. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή: Προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα. Εάν είστε άρρωστος, περιορίστε την επαφή με άλλους, για να αποτρέψετε τη διάδοση του ιού.
  • Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό: Απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συνήθως, όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού και τηλέφωνα, για να αφαιρέσετε πιθανούς ιούς.
  • Φοράτε μάσκα σε μέρη με συνωστισμό, ειδικά εάν η δραστηριότητα της γρίπης είναι υψηλή στην περιοχή σας. Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της μετάδοσης των ιών του αναπνευστικού.
  • Παραμείνετε υγιείς συνολικά: Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η διαχείριση του στρες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας το πιο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Σύνοψη

Η περίοδος της εποχικής γρίπης 2024-2025 φέρνει νέες προκλήσεις, αλλά το να είστε προληπτικοί για την υγεία σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Μείνετε ενημερωμένοι για το εμβόλιο της γρίπης, προετοιμαστείτε έγκαιρα, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και λάβετε άμεσα μέτρα με τα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων.

Πηγές: who.int, cdc.gov, health.clevelandclinic.org, clevelandclinic.org, healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved