ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Η συμβολή της σεμαγλουτίδης στην πρόληψη της κίρρωσης

Η λιπώδης νόσος του ήπατος που συνδέεται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα φάρμακα που βασίζονται στο GLP-1, όπως το Ozempic, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Νέα μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια, διαπίστωσε ότι ηλικιωμένοι με διαβήτη και αυτό που είναι γνωστό ως Στεατική Νόσος του Ήπατος με Μεταβολική Δυσλειτουργία (MASLD-Metabolic Dysfunction-associated steatotic liver disease), είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης εάν είχαν λάβει φάρμακο GLP-1, σε σύγκριση με άλλα φάρμακα για το διαβήτη.

Το GLP-1, δηλαδή η σεμαγλουτίδη (Ozempic/Wegovy), φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Fasiha Kanwal, καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Συνολικά, η χρήση των φαρμάκων GLP-1 «συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της πάθησης σε κίρρωση και θανάτου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου, αφού όπως διαπίστωσαν, δεν βοήθησαν άτομα των οποίων η Στεατική Νόσος του Ήπατος είχε ήδη εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος.

Ένα υγιές ήπαρ έχει περιεκτικότητα σε λίπος μόλις 5% ή λιγότερο, αλλά στη Στεατική Νόσο του Ήπατος με Μεταβολική Δυσλειτουργία, το λίπος μπορεί να αυξηθεί σε ανθυγιεινά επίπεδα που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο για κίρρωση, καρκίνο του ήπατος ή ακόμη και ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου της λιπώδους νόσου του ήπατος.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 32.000 άτομα με διαβήτη και Στεατική Νόσο του Ήπατος με Μεταβολική Δυσλειτουργία, τα οποία είχαν νοσηλευτεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο περίπου 67 ετών. Οι μισοί είχαν λάβει ένα φάρμακο GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic), η λιραγλουτίδη (Saxenda) ή η ντουλαγλουτίδη (Trulicity) ως θεραπεία για τον διαβήτη, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν φάρμακα άλλης κατηγορίας, τα λεγόμενα DPP-4.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από το 2006 έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση GLP-1 μείωσε τις συνολικές πιθανότητες των ασθενών να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης κατά 14% σε σύγκριση με τα άτομα που λάμβαναν DPP-4. Οι πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης μειώθηκαν επίσης κατά 11% για όσους λάμβαναν GLP-1. Οι θετικές επιδράσεις έγιναν εμφανείς εντός 18 έως 24 μηνών από τη χρήση ενός GLP-1.

«Η προστατευτική συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς με υπάρχουσα κίρρωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θεραπείας στα πρώτα στάδια της νόσου», δήλωσε η ομάδα της Kanwal.

Πού οφείλεται η θετική επίδραση των GLP-1 στο ήπαρ;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φάρμακα αυτά «μειώνουν το σωματικό βάρος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή, διεργασίες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης της Στεατικής Νόσου του Ήπατος με Μεταβολική Δυσλειτουργία».

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα φάρμακα GLP-1 μπορούν ακόμη και να αντιστρέψουν τη λιπώδη ηπατική νόσο συνολικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Στα τέλη του 2023, η Eli Lilly ανέφερε ότι το πειραματικό της φάρμακο GLP-1, η ρετατρουτίδη, μείωσε το λίπος στο ήπαρ παχύσαρκων ατόμων που το έλαβαν.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι ένα πειραματικό φάρμακο GLP-1 που ονομάζεται survodutide βελτίωσε επίσης την ηπατική υγεία στο 83% των ασθενών με λιπώδη ηπατική νόσο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved